Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Do 2020. četvrtina struje iz obnovljivih izvora

    Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da je realno da Srbija do 2020. godine od ukupne potrošnje energije 27 odsto dobija iz obnovljivih izvora.

    Mihajlovićeva je rekla da će to biti ostvareno zahvaljujući merama akcionog plana za korišćenje obnovljivih izvora energije, koji pre svega predviđa ulaganje u biomasu, male hidroelektrane, geotermalnu energiju i energiju vetra i sunca.

    Predstavljajući novi Nacionalni akcioni plan za korišćenje obnovljivh izvora energije do 2020. godine, Mihajlovićeva je rekla da je došlo do određenih smanjenja visine podsticajnih, fid-in tarifa, za energiju vetra i sunca, kao i da je uvedena podsticajna tarifa za kogerenativna postrojenja na ugalj, za elektrane na sve vrste gasova i za solarne kolektore na krovovima stambenih objekata.

    Ukinuta je neopravdana gradacija elektrana na otpad, a uvedena posebna kategorija kombinovanih elektrana na ugalj da bi se podstaklo visoko efikasno korišćenje najznačajnijeg domaćeg energetskog resursa.

    Zainteresovani investitori i ostala stručna javnost imaće pravo da raspravljaju i daju primedbe na predlog Ministarstva energetike koji se odnosi na visinu fid-in tarifa za obnovljive izvore energije.

    Mihajlovićeva je istakla da će dužina trajanja fid-in tarifa ostati nepromenjena i trajaće 12 godina, ali je povećana ukupna instalisana snaga za energiju vetra za koju je moguće dobiti status povlašćenog proizvođača na 500 megavata.

    Ministarka je ponovila da će prioritet u iskorišćenju obnovljivih izvora energije biti biomasa, mali vodotokovi, potom geotermalna i energija vetra i sunca.

    „Imajući u vidu bogatstvo koje Srbija ima u obnovljivim izvorima energije verujem da možemo da ispunimo cilj da do 2020. godine proizvedemo 27 odsto energije iz obnovljivih izvora i da značajno unapredimo energetsku efikasnost u zemlji“, rekla je Mihajlović.

    Prema njenim rečima, dva svetska konsultanta su bila angažovana da bi se potpuno realno odredile fid-in tarife, kojima treba da budu zadovoljni i država i investitori i oni moraju da budu partneri, a ne suprostavljene strane u ovom poslu.

    Kako bi se što bolje i efikasnije iskoristili obnovljivi izvori energije, ministarka je rekla da se radi na izmeni Zakona o energetici koji se tiče revizije energetskih dozvola i toga šta je investitor u obavezi da uradi za tri godine od izdavanja energetske dozvole.

    Ministarstvo energetike priprema javni poziv za zainteresovane investitore koji žele da dobiju lokaciju za male hidroelektrane, što je potpuna novost i ti javni pozivi će biti završeni do kraja ove godine. Već početkom sledeće godine očekuju se licitacije po osnovu tih javnih poziva, rekla je ministarka.

    „Verujem da će plan iskorišćenja obnovljivih izvora energije u potpunosti biti ostvaren“, rekla je ministarka i poručila investitorima da su dobrodošli u Srbiju i da se obrate resornom ministarstvu za sve probleme sa kojima su budu suočavali.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE