Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prinos agrara manji do 50 odsto

    Prinosi agrara u 2012. godini manji su od 10 do 50 odsto kod ekonomski najznačajnijih kultura, kao što su kukuruz, soja, suncokret, šećerna repa.

    Takav prinos je posledica suše, mrazeva i slabe primene agrotehničkih mera, izjavio je predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin.

    Neto vrednost ostvarene poljoprivredne proizvodnje u Srbiji 2012. procenjuje se na 3,37 milijardi dolara, što je za 20 odsto manje nego godinu dana ranije, rekao je Bugarin na trećoj sednici Upravnog odbora PKS. Prema njegovim rečima, Zakonom o budžetu za 2013. odredjen je Ministarstvu poljoprivrede budžet od 39,3 milijarde dinara, što je 3,68 odsto ukupnog nacionalnog budžeta.

    Uz dodatne prihode, ukupan agrarni budžet iznosi 40,2 milijarde dinara, odnosno 3,78 odsto budžeta, a sredstva namenjena subvencijama u poljoprivredi izose 32,8 milijardi dinara, dodao je Bugarin.

    Kako je ukazao, podsticajne mere za poljoprivredu u 2013. predvidjene su u obliku neposrednih i strukturnih podsticaja, dok će tržišni i institucionalni podsticaju izostati.

    Sprovodjenjem mera, kroz subvencionisanje inputa proizvodnje, obnavljanje stočnog fonda, unapredje proizvodnje mleka, podršku organskoj proizvodnji, podsticanje osiguranja poljoprivrednih gazdinstava, obezbedjuju se uslovi za usmeravanje poljoprivrednih proizvodjača prema tržišnoj proizvodnji, mišljenja je čelnik PKS.

    Bugarin je naveo da se u 2013. kao poseban segment podsticaja izdvajaju mere investicione podrške kojima se podstiče konkurentnost proizvodjača kroz ulaganje u izgradnju i rekonstrukciju objekata za smeštaj životinja, kupovinu nove mehanizacije, skladištenje i preradu poljopirvrednih proizvoda, podizanje voćnjaka i vinograda, kupovinu stoke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE