Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sledeće godine rast investicija u Srbiji

    Srbija u 2013. godini može da očekuje porast priliva stranih direktnih investicija, ocenili su juče u Beogradu učesnici NIN-ove konferencije o poslovnim izazovima kompanija i finansijskih institucija u Srbiji u 2013. godini.

    Pomoćnik ministra prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Tomislav Šubaranović kazao je na skupu da se u sledećoj godini očekuju investicije u istraživanje i ekspoloataciju uljnih škriljaca, kao i tenderi za korišćenje Borskih jalovišta.

    Šubaranović je kazao da je u rudarstvo u Srbiji ove godine investirano 87 miliona evra, a najviše su investirali Elektroprivreda Srbije (EPS) i Rudarsko-topioničarski basen „Bor“. Do kraja 2020. godine planirana ulaganja u rudarstvo u Srbiji dostići će tri milijarde evra, kazao je Šubaranović i dodao da su najznačajni potencijali Sribje u rudarstvu energetske mineralne sirovine – lignit i uljni škriljci.

    Šubaranović je kazao da je u geološka istraživanja u Srbije ove godine uloženo oko 35 miliona evra, da će u narednoj godini ulaganja dostići 50 miliona evra.

    Pomoćnik ministra energetike Petar Stanojević kazao je da će investicije u Srbiji podstaći i početak gradnje gasovoda Južni tok. „Gradnjom Južnog toka Srbije se vraća na ‘carski put’ sa kojeg je bila skinuta“, ocenio je on.

    Stanojević je kazao i da će u Skupštinu Srbije uskoro biti upućen zakon o obaveznim rezervama nafte, koji će u narednih šest do sedam godina podstaći ulaganje od oko 180 miliona evra u izgradnju skladišnih kapaciteta.

    Učesnici skupa su ocenili da će se priliv investicija u Srbiju povećati u narednoj godini i pored ekonomske krize ako Vlada nastavi reforme u javnom sektoru, ukidanje propisa i nepotrebnih naknada koje otežavaju poslovanje i primeni planirano smanjenje deficita budžeta.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE