Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poreznici kreću u unakrsnu kontrolu bogatih

    Priprema se pravilnik koji će omogućiti da poreznici od februara započnu davno planiranu, a nikada realizovanu unakrsnu kontrolu imovine i prihoda.

    Početku kontrole prethodiće javni poziv koji će Ministarstvo objaviti u subotu, a kojim će svi oni koji poseduju neprijavljenu imovinu dobiti priliku da je prijave, bez sankcija, pišu Novosti.

    Sa detaljima nameravane kontrole, a kojom bi trebalo da se spreče situacije u kojima oni koji imaju najviše novca ne plaćaju porez državi, javnost bi trebalo da bude bliže upoznata u petak. Takođe, biće obelodanjen i tim koji će odrediti ko spada u grupu bogatih koji će morati da dokažu poreklo svog bogatstva.

    „Pretpostavljam da je realno da granica bude između 250.000 i 300.000 evra“, kaže Saša Radulović, poreski konsultant.

    „Ako je limit mali, onda se gubite u velikom broju ljudi. Većina građana ima neki stan, možda i ušteđevinu, ali bitno je de se usredsrede na najvredniju imovinu. Postoji, međutim, jedan problem sa ovim metodom. To je, zapravo, način da se legalizuje imovina, koja je stečana od prihoda koji nisu zakonski oporezovani. Znači, ne pristupate oduzimanju nelaglno stečene imovine, jer to možete samo u krivičnom postupku u određenim situacijama. Ako samo uradite unakrsnu kontrolu, onda tu imovinu legalizujete naplaćivanjem poreza od 20 odsto“.

    Ovo nije prvi put da se građani Srbije pozivaju da dostave spisak svog vlasništva. Unakrsnu kontrolu je predvideo zakon iz 2002. godine, a rok za prijavu je bio tokom 2003. Efekata nije bilo. Javio se neznatan broj bogatih, a na udaru unakrsne kontrole ih se našlo još manje.

    „Verovatno je obrazloženje da nije bilo podzakonskih akata, da nema baza podataka, a, zapravo, nije bilo volje. Problem su i selektivne najave ministra ko će biti na meti. Pozivaju se stečajni upravnici, tajkuni, advokati… Neophodan je sistemski, a ne selektivan pristup. Biće potrebno da se krene od najvrednijih nekretnina, udela u preduzećima i akcija. Kako će tačno funkcionisati unakrsna kontrola, znaćemo kada se objavi pravilnik“ kaže Radulović.

    Tada će biti poznato i da li će poreznici odmah proveravati imaju li vlasnici pokriće za sve što poseduju ili će im sada dostavljene „imovinske karte“ zapravo biti polazna tačka i reper za kontrolu nakon određenog vremenskog perioda.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE