Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovci: Nema poskupljenja životnih namirnica

    Osnovne životne namirnice neće poskupeti do kraja 2012, ni početkom naredne godine, ako je suditi prema najavama trgovaca, ali su su korekcije cena od nekoliko procenata moguće kod manjeg broja proizvoda.

    Kako tvrde trgovci, cene hleba, mleka, mesa, brašna, ulja i šećera neće biti povećane od Nove godine, kada prestane da važi Uredba o ograničenim maloprodajnim maržama na 10 procenata za te proizvode. Za sada, nema najava poskupljenja ni od dobavljača, dodali su trgovci.

    Prema zvaničnoj statistici, prosečna mesečna raspoloživa sredstva po domaćinstvu, u trećem kvartalu ove godine, iznosila su 54.859 dinara, od čega je najveći udeo izdataka za hranu i bezalkoholna pića, 43,2 odsto.

    Pojedini trgovci očekuju posle Nove godine poskupljenja nekih slatkiša, prerađevina od voća, smrznutog povrća, „zdrave hrane“, šlaga, pudinga, supa iz kesice, alkoholnih pića, kao i određenih vrsta kozmetike. Kao razlozi tih poskupljenja navedeni su povećanje cena repromaterijala i robe iz uvoza.

    Portparol novosadskog trgovinskog lanca „Univereksport“ Olivera Ćirković izjavila je Tanjugu da po isteku Uredbe o ograničenim maržama na osnovne životne namirnice, poskupljenja tih proizvoda neće biti.

    „Sa naše strane neće doći do poskupljenja, mislim na trgovinske marže, jer smo više nego svesni oslabljene kupovne moći potrošača“, rekla je Ćirković i dodala da su u „Univereksportu“ i pre donošenja uredbe, marže za osnovne životne namirnice bile u okvirima 10 odsto.

    Kako je istakla, ni od dobavljača nema najava poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

    „Kada je reč o ostalim artiklima i tu imamo lepe vesti za potrošače, jer sigurno do Nove godine neće biti poskupljenja, a posle toga, za sada imamo najave o korekcijama cena svega tri četiri artikla, što je minimalno u odnosu na više od 20.000 artikla koliko imamo u našim prodajnim objektima“, objasnila je Ćirković.

    Ni u zrenjaninskom trgovinskom lancu „Gomeks“ ne očekuju poskupljenja osnovnih životnih namirnica, ukoliko proizvođači i dobavljači ne podignu cene.

    Nakon ukidanja Uredbe o ograničenim marža, poskupljenja se mogu očekivati u malim radnjama, jer u strukturi prodate robe osnovne životne namirnice imaju veliko učešće, a zarada na toj robi je daleko manja od operativnih troškova, kazali su za Tanjug u „Gomexu“ istakavši da su „efekti Uredbe bili pogubni za male radnje“. Veći trgovci su držali niže marže i pre uredbe tako da „značajnog pojeftinjenja“ nije bilo, ocenili su iz „Gomexa“.

    Situacija nije sjajna za trgovce, jer ostale grane privrede ne funkcionišu kako treba, pa je potrošačka korpa „sve tanja“, te nas očekuje još jedna loša godina, poručili su iz te trgovine.

    U trgovinskom lancu „Delhaize Srbija“, u čijem su sastavu Maksi i Tempo trgovine, takođe poručuju da ne treba očekivati poskupljenje osnovnih životnih namirnica od Nove godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE