Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Samo tri od 344 državne ustanove primenjuju tradicionalnu medicinu

    Samo tri od ukupno 344 državne zdravstvene ustanove u Srbiji – Institut za reumatologiju, Institut za rehabilitaciju „Dr Miroslav Zotović“ i Vojnomedicinska akademija, trenutno primenjuju metode tradicionalne medicine. Iako zvanično odobrenje za alternativnu terapiju ima još državnih ustanova, ona je do donošenja novog pravilnika o dopunskom radu, privremeno obustavljena. A, sada se razmatra mogućnost da se određenim kategorijama obolelih neke tradicionalne metode lečenja obezbede o trošku osiguranja.

    Najveći broj onih koji više veruju tradicionalnoj, nego zvaničnoj medicini, čak i ako se, recimo, na akupunkturu bude išlo na uput, ipak će, na ovaj način, moći da se leči samo o svom trošku.

    – Od decembra 2007. godine, kada je donet pravilnik o korišćenju tradicionalne medicine, do sada je izdato 245 dozvola za primenu takvih metoda i postupaka – rečeno je u sredu „Novostima“ u Ministarstvu zdravlja. – Kada je u pitanju primena metode homeopatije, ukupno je izdato 67 dozvola, i to pet državnim zdravstvenim ustanovama i 62 privatnim.

    Iako još nismo stigli Nemce, Francuze, Italijane ili Britance, koji se u 40 odsto slučajeva umesto za vakcine i antibiotike odlučuju za tradicionalne metode lečenja, i u Srbiji je sve više pristalica tzv. alternativne medicine. Za mnoge je ovaj način lečenja, ipak, nedostupan, pa se leče „klasično“, uz zdravstvenu knjižicu. Jer, za prvi pregled kod homeopate treba izdvojiti od 5.000 do 7.000 dinara, a terapija homeopatskim lekovima, u proseku, košta oko 30 evra. Jedan tretman akupunkturom je, recimo, 20 evra.

    – Ljudi se definitivno okreću alternativi – kaže, za „Novosti“, dr Mira Mićović, pedijatar u Domu zdravlja Stari grad i reiki učitelj. – Dok smo ovde u domu zdravlja, po odobrenju Ministarstva, radili jogu, akupunkturu i reiki, bilo je dosta zainteresovanih. Taj program je trenutno obustavljen jer smo te usluge pružali u okviru dopunskog rada i sada čekamo nove instrukcije Ministarstva zdravlja.

    Najviše dozvola za primenu tradicionalnih metoda, što državnim što privatnim ustanovama, izdato je za akupunkturu, kvantnu medicinu i homeopatiju.

    – Postoji ideja, ali još radimo na tome da se neke metode tradicionalne medicine, ali samo za određene kategorije pacijenata, pružaju o trošku osiguranja – kaže, za „Novosti“, profesor dr Ljubica Konstantinović, predsednik Komisije za tradicionalnu medicinu u Ministarstvu zdravlja. – Kod nas je problem i to što ne postoji obaveza evidentiranja primene ovih metoda i lično smatram da bi svi, uključujući i privatne ustanove, trebalo da prijavljuju kod koliko pacijenata i zbog kojih stanja primenjuju metode tradicionalne medicine. Tada bismo znali i koliko je interesovanje za ovu vrstu terapije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE