Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pobednici takmičenja srednjoškolaca profit našli na dnu beogradskih reka

    Ideja o prikupljanju olupina sa dna i obala reka, i trgovina sekundarnih sirovina osvojila je prvo mesto na takmičenju srednjoškolaca u preduzetništvu „Poslovni izazov“ održanom u petak u hotelu „Moskva“.

    Pobednički tim činili su učenici Pete ekonomske škole, Škole za negu lepote, Ekonomske škole „Nada Dimić“ i Prve beogradske gimnazije, koji su se takmičili sa 100 vršnjaka iz 20 srednjih škola sa teritorije Beograda. Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz saradnju i finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u okviru programa „Inicijativa javnog zagovaranja građanskog društva u Srbiji“ kojim rukovodi Institut za održive zajednice (ISC).

    Dvadeset timova od po 5 učenika iz različitih škola kreiralo je biznis planove kao odgovor na izazov koji im je postavio domaćin takmičenja. Zadatak je bio da osmisle profitabilan proizvod ili uslugu koji se oslanja na veliki potencijal reka na kojima leži Beograd.

    „Živimo u Beogradu i svaki dan prolazimo pored obrušenih zgrada, olupina na rekama i građevina koje ničemu ne koriste, pa smo tako došli na ideju da iskoristimo postojeće stanje, zaradimo i u isto vreme čistimo životnu sredinu“, rekao je Nemanja Gavrilović, član pobedničkog tima i učenik Pete ekonomske škole.

    Organizacija „Dostignuća mladih u Srbiji“ već četvrtu godinu za redom realizuje takmičenja „Poslovni izazov“ koja okupljaju oko 400 učenika iz svih krajeva Srbije. Tokom školske godine organizuju se četiri regionalna takmičenja (jugoistočna Srbija, Beograd, Vojvodina i jugozapadna Srbija), a tri prvoplasirana tima sa svakog takmičenja učestvuju u nacionalnom finalu „Poslovnog izazova“.

    Ovaj projekat je pokrenut sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti pri zapošljavanju. Takmičenje realizuje organizacija Dostignuća mladih u Srbiji koja već 7 godina sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva u školama širom Srbije i jedna je od 123 nacionalne organizacije u okviru globalne mreže Junior Achievement Worldwide koja postoji od 1919. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE