Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Operacija katarakte se najduže čeka

    Čak deset hiljada stanovnika godišnje čeka na operaciju katarakte, ali se u Klinici za očne bolesti KCS-a može uraditi oko četiri hiljade, pa je to jedna od operacija na koju pacijenti najviše čekaju.

    Direktor Kliničkog centra Srbije prof. dr Miljko Ristić rekao je 24. decembra na konferenciji za novinare u Kliničkom centru Srbije da su liste čekanja u ovoj ustanovi najduže baš za operacije katarakte.

    Uprkos tome, prema njegovim rečima, Klinika za očne bolesti premašila je plan za ovu godinu a rešenje problema da je u angažovanju svih postojećih kapaciteta u oftalmologiji širom Srbije.

    Ristić je rekao da je godišnje u Srbiji potrebno da se uradi oko 10.000 operacija katarakte, a da se u Klinici za očne bolesti uradi skoro polovina.

    „Klinika za očne bolesti je u izvršenju plana za prvih devet meseci u ovoj godini pokazala kao najuspešnija. Oni godišnje rade oko 4.000 operacija katarakte i mogu da povećaju taj broj za još 1.000, što će biti iznad realnih mogućnosti“, naveo je Ristić.

    On je naglasio da je problem sa listama čekanja na operacije katarakte državni problem i može se rešiti samo angažovanjem kapaciteta i u drugim gradovima.

    Što se tiče predugih lista čekanja na magnetnu rezonancu u ovoj ustanovi, Ristić je naglasio da nije ispunjena planirana norma za ovu godinu i da je jedan od razloga građevinski radovi.

    „Drugi razlog je finansijske prirode i to što nema dovoljno materijala koji se koristi za magnetnu rezonancu. Njima je odobren materijal za samo tri radna dana u nedelji, a direktor ovog centra prof. Vlada Obradović tražio je dodatna sredstva da magnetna rezonanca može da radi četiri dana u nedelji. Optimalno je da se radi pet dana u nedelji“, naglasio je Ristić.

    Direktor Kliničkog centra je istakao da su rađene analize koje su klinike i centri ispunili plan za ovu godinu i kako kaže iznenađujuće je koliko su podbacili ambulantno-poliklinički pregledi.

    „Od 30 ustanova 13 nije ispunilo predviđen plan koji su sami postavili 2011. godine za 2012. godinu.

    On je saopštio da je obavljeno oko 50.000 pregleda manje za sve grane medicine u KCS, nego što su planom predvideli njihovi rukovodioci.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE