Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lek za mamurluk. Ima li ga?

    Popili ste koju više. Ako nemate drugo, opravdanje na koje će svako nasesti je da je kraj godine vreme za alkoholna druženja – druženja sa alkoholom i uz alkohol. Dakle, oprošteno. Samo, posledice ćete morati sami da snosite.

    Nakon što popijete nekoliko pića (termin „nekoliko“ je svakako relativan) osim što ćete doživeti uspešno izmenjenu svest, vrtoglavicu, nesigurnost u hodu, napade iskrenosti i emotivnu transformaciju, sačekaće vas i bolno jutro posle. Nadaleko poznat „mamurluk“ – mučnina, slabost, potreba za pražnjenjem želudačnog sadržaja, glavobolja, žeđ, vrtoglavica (doduše, nešto drugačija od one od prošle noći), znojenje, lupanje srca. U svakom slučaju ni malo prijatno stanje tela i uma.

    Mamurluk počinje nekoliko sati nakon što prestanete sa pićem (što ne znači da treba da nastavite da pijete jer je trovanje alkoholom sledeća faza). Alkohol iz pića vam je iz tela uzeo mnogo vode. Za par sati telo će izlučiti više od litre urina zbog samo četiri pića. Žeđ je neizbežna. Alkohol iritira želudac koji luči više kiseline zbog čega osećate mučninu. Alkohol remeti ritam spavanja, pa ćete se ujutru ranije probuditi što nikako nije prijatno, a spava vam se kao nikad! Sniziće vam nivo šećera u krvi zbog čega osećate glad i slabost.

    Kad je već ovakvo stanje, dakle loše, ima li leka? Šta pomaže u borbi sa mamurlukom?

    Lekari kažu, ništa. Tako je. Nema preciznih naučno zasnovanih podataka da bilo koja od tehnika do sada svetu poznatih, zaista pomaže. Obzirom da vas ništa neće sprečiti da u teškim momentima mamurluka probate sve, sve što ste čuli da može da vam olakša, ovo su neki od popularnih lekova:

    – Dok pijete, pijte i vodu, puno vode i jedite tost. Pijte uporedo i bezalkoholna pića

    – Uzmite lekove koji ublažuju želudačnu kiselinu

    – Aspirini (opasnost: mučiće vas još više želudac)

    – Paracetamoli (opasnost: nije dobro za jetru)

    – Banane (mnogi je koriste kao lek, mada nauci nije jasno zašto)

    – Zeleni čaj (uvek blagotvoran, pa što ne bi i sada)

    – Kupus (ni to nauci nije jasno)

    – Jaja (isto)

    – Tablete sa vitaminima B i C (isto)

    – Fizička aktivnost (ko uspe da je izvede, ni sam ne zna kako leči mamurluk…verovatno odvlačenjem pažnje)

    – Slane supe (opasnost: i so vezuje za sebe vodu)

    – Rasol (opasnost: takođe vezuje vodu)

    – Kafa (opasnost: prvoklasni diuretik)

    Mnogo je narodskih lekova, naučno neshvatljivih, kojima se možete obratiti za pomoć u borbi sa mamurlukom. Ali, leka u stvari nema. Vreme je jedino delotvorno oružje. Na žalost. Statistika kaže da ćete za 8-24 sata ponovo biti oni stari.
    M.P.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE