Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prijave za subvencionisane stambene kredite

    Banke u Srbiji mogu da počnu sa primanjem zahteva za subvencionisane stambene kredite pošto je usvojena uredba kojom je za te namene u ovoj godini obezbeđeno 1,7 milijardi dinara, izjavio je danas Tanjugu v.d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) Saša Jovanović.

    On je podsetio da je krajem decembra 2012. Vlada Srbije na predlog Ministarstva finansija i privrede usvojila Uredbu o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2013. kojom je predviđeno oko 1,7 milijardi dinara za subvencionisanje stambenih kredita

    Prema njegovim rečima, radi se o uredbi za pružanje podrške građevinskoj industriji, pošto je namena subvencionisanih stambenih kredita, koji idu preko NKOSK, isključivo kupovina stanova u novogradnji direktno od investitora, bilo da su to fizička ili pravna lica.

    Jovanović je napomenuo da je u odnosu na prošlu godinu minimalno učešće korisnika kredita povećano sa pet na 10 odsto, država izdvaja 10 odsto bez kamate, a banka finansira maksimalno 80 odsto kredita.

    Subvencionisani stambeni krediti i dalje su najpovoljniji na tržištu stambenih kredita, rekao je on ističući da se pokazalo da su korisnici kredita uglavnom izdvajali učešće veće od minimalnog, tako da se ne očekuje da će njegovo povećanje da smanji broj zainteresovanih, a omogućiće da veći broj građana dobije subvenciju.

    Jovanović je naveo i da je ranijih godina uredba uglavnom usvajana u januaru i operativno se sa početkom rada počinjalo krajem januara, početkom februara, a prošle godine uredba je usvojena krajem decembra, čemu je doprinelo to što je Zakon o budžetu donet na vreme.

    Kako je naveo, NKOSK je tokom 2012. godine osigurala oko 6.800 stambenih kredita, od kojih je oko 2.400 bilo subvencionisano, a vrednost svih osiguranih kredita bila je 232 miliona evra.

    To pokazuje da smo do sada ukupno osigurali više od 70.000 stambenih kredita ukupne vrednosti skoro 2,6 milijardi evra, dodao je Jovanović.

    On je naglasio da se i u ovoj godini očekuje da će biti odobreno oko 2.400 subvencionisanih stambenih kredita kao i lane, a da komercijalni krediti već nekoliko godina pokazuju blagi pad, što se očekuje i u 2013.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE