Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od sutra skuplji gas za industriju

    Gas za toplane, distributere i industrijske potrošače koje snabdeva Srbijagas sutra će poskupeti u proseku za 10 odsto.

    Prosečna cena gasa za sve potrošače priključene na distributivni sistem biće 39,13 dinara po kubnom metru. Toplane su najavile da će zbog poskupljenja gasa zatražiti povećanje cena grejanja.

    Gas za domaćinstva koje snabdeva Srbijagas, poskupeće 1. februara u proseku 9,3 odsto, na 41,32 dinara po kubnom metru.

    Agencija za energetiku (AERS) ocenila je da se ni sa povećanom cenom ne pokrivaju u celini sadašnji troškovi uvoza gasa. Uslovi za promenu cena za javno snabdevanje stekli su se time što je Srbijagas dobio licencu za tu delatnost i nakon što je Vlada Srbije odredila to javno preduzeće za privremenog snabdevača gasom javnih snabdevača i uslove pod kojim će ih snabdevati.

    Agencija je početkom januara saopštila da će moći da odobri nove cene za javno snabdevanje kupaca priključenih na ostala 34 distributivna sistema, kada i oni dobiju licence za javno snabdevanje. Kupci priključeni na transportni sistem nemaju više pravo na regulisane cene i snabdevaju se po tržišnim cenama od snabdevača koga sami izaberu.

    Prethodno poskupljenje gasa u Srbiji bilo je 1. novembra 2011. godine, kada su cene za industriju povećane za 15 odsto, za domaćinstva koje snabdeva Srbijagas za 11 odsto, a za domaćinstva koja snabdevaju distributeri koji gas nabavljaju od Srbijagasa u proseku za 17 odsto.

    Prosečna cena gasa za sva domaćinstva u Srbiji posle tog poskupljenja je 41,1 dinar po kubnom metru, odnosno 40,2 dinara po kubnom metru ako se uključi i cena gasa po kojoj Srbijagas snabdeva domaćinstva.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE