Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladi i biznis: Za školsku kasu zaradili 800.000 dinara

    Mladi preduzetnici iz Tehničke škole u Novom Pazaru svojim starijim kolegama bi bez ikakvih problema mogli da održe i neki čas biznisa.

    „Ne uzimajte osmeh deci“ i „Ovo za ono“ su dva novopazarska učenička preduzeća: jedno proizvodi stolice od metala, a drugo je osmislilo dečju spravu za igranje u pesku.

    Prodajom tih predmeta, oni su školsku kasu za samo dva meseca učinili bogatijom za više od 800.000 dinara, pišu 24 sata.

    „Ideja mi je bila da organizujem decu u dve odvojene kompanije, kako bi se između njih razvijao takmičarski duh i zaista se pokazalo da je konkurentost velika motivacija. Za program se prijavilo tridesetak učenika, ali kad je trebalo da se radi, trećina je odustala“, kaže Mirza Šemsović, nastavnik pod čijim mentorskim okom su ova preduzeća osnovana.

    >>>> Pročitajte koje još učeničke kompanije postoje u Srbiji

    „Deca su imala odlične ideje, trebalo ih je samo usmeriti. Metalne stolice koje prave jedni prodali smo drugim školama, a potražnja je bila tolika da smo morali da proizvedemo više od 500 komada. Sprave za igranje najviše interesovanja su izazvale na samim dečjim igralištima. Đaci ih iznesu napolje, a onog trenutka kad dete sedne na taj minibager i uđe u pesak, ne ustaje sa njega dok mu ga majka ne kupi“, objašnjava Mirza kako su njegovi učenici došli do uspeha kojim se škola, pa i ceo grad ponosi.

    Kako srednjoškolske kompanije u našem sistemu nisu prepoznate kao prava preduzeća, zavidna zarada je, umesto kao džeparac mladih biznismena, završila u džepu škole.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE