Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U svetu cene hrane padaju, u Srbiji duplo veće

    Dok u svetu cene hrane padaju, u Srbiji su mimo svake logike gotovo duplo veće. Prema podacima UN-ove organizacije za hranu FAO, namirnice su na svetskom tržištu tokom protekle godine pojeftinile za sedam odsto, dok su kod nas povećane za 15,4 odsto!

    Najveći pad cena u svetu je bio kod šećera (17,1 odsto), mlečnih proizvoda (14,5 odsto), ulja i masti (10,7 odsto), a osetno manji kod žitarica (2,4 odsto) i mesa (1,1 odsto). Istovremeno, u Srbiji gotovo svi ti proizvodi značajno su poskupeli između šest i čak 27 odsto.

    Poskupljenjima u Srbiji najviše su, inače, doprineli novi, „teži“ cenovnici akcizne robe, duvana i alkoholnih pića, kao i namirnica čije su cene povećane zbog slabog poljoprivrednog roda, ali i kartelskih struktura. Cene su kod nas rasle mimo svake logike, a najviše kod proizvoda koji se svakodnevno nalaze u korpi potrošača, odnosno najviše i kupuju.

    Tako, dok u svetu jestivo ulje i masti pojeftinjuju kod nas ih skuplje plaćamo za trećinu, odnosno za 27,9 odsto. Svežem mesu cene su podignute za prosečnih 17,5 odsto, a ribi za 19 odsto. Potrošači u Srbiji u 2012. godini izdvajali su 12,2 odsto više para za kupovinu mleka, jogurta, sira, dok je u svetu, cena mlečnim proizvodima takođe padala. Poskupela su jaja, a džepovi su nam lani bili prazniji i zbog znatno skupljeg povrća, i to za 28,7 odsto.

    Situacija u kojoj je u Srbiji sve skuplje nego u svetu govori da je kurs domaće valute ipak formiran tako da je precenjen, zbog čega se podiže cena uvozne robe, ali i zvog monopola. Stručnjaci smatraju da je i za jedno i za drugo lek više tržišta, sloboda ulaska u Srbiju i jačanje konkurencije.

    Ključnu ulogu u poskupljenju većine proizvoda, kako se uvek pravdaju proizvođači, odigralo je povećanje cena sirovina i energenata, ali i to što trgovci nisu hteli da se odreknu visokih marži.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE