Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Od raka grlića materice u Beogradu umire 100 žena godišnje

    Gradski zavod za javno zdravlje i ove godine se aktivno uključio u obeležavanje Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, koja se već sedam godina obeležava u poslednjoj nedelji januara u zemljama Evrope.

    U ovoj nedelji održava se veliki broj različitih aktivnosti koje treba da unaprede svest javnosti o mogućnostima i važnosti prevencije raka grlića materice. Nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija protiv raka grlića materice, a Srbija je od početka uključena u obeležavanje nedelje prevencije.

    – I ove godine održaćemo predavanje o prevenciji ove bolesti u jednom od „ženskih“ beogradskih kolektiva, a brojne aktivnosti biće realizovane i u saradnji sa gradskim domovima zdravlja. Tokom ove nedelje, sve žene koje naš Zavod posete bilo kojim povodom podsećamo na značaj redovnih pregleda grlića materice, jer se njima na vreme uočavaju i promene koje nisu maligne. Ukoliko se maligne promene pravovremeno otkriju, lečenje je lakše i psihološka trauma žene se minimizira, a samim tim je i ishod bolesti povoljniji. Srbija je u vrhu evropskih zemalja po broju žena koje oboljevaju od raka grlića materice, što je šteta, jer su pregledi i preventivne mere dostupni našim ženama – kaže za Beoinfo dr Nevenka Pavlović, rukovodilac Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograda.

    Ona ističe da je reč o bolesti koja se može sprečiti ako se otkrije u ranoj fazi. Redovni pregledi kod izabranog ginekologa, sprovođenje programa organizovanog skrininga i programa vakcinacije protiv HPV infekcije imaju najveći značaj u prevenciji ove bolesti.

    – U Srbiji je rak grlića materice drugi po učestalosti obolevanja, a po učestalosti umiranja četvrti maligni tumor među ženama. Dijagnoza ovog malignog tumora se godišnje postavi kod oko 1.400 žena, dok više od 500 žena svake godine umre od raka glića materice – naglašava dr Nevenka Pavlović.

    Prema njenim rečima, u proteklih deset godina na području Beograda je registrovano oko 4.000 obolelih žena, a zbog ove bolesti svake godine je umrlo oko 100 žena. Najveći broj obolelih žena je starosti od 40 do 59 godina.

    Veliki broj žena prvi put se javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Većina ovih slučajeva je mogla da se spreči da je bolest otkrivena na vreme i da se na vreme pristupilo lečenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE