Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Očekuje se usvajanje nove uredbe o fid-in tarifama

    Vlada Srbije trebalo bi da danas usvoji novu uredbu o podsticajnim cenama za otkup struje iz obnovljivih izvora energije, kazali su agenciji Beta u Ministarstvu energetike Srbije.

    Kako su naveli u Ministarstvu, novina je da će iznosi podsticaja, takozvanih fid-in tarifa jednom godišnje usklađivati sa iznosom inflacije u evrozoni.

    Novom uredbom će biti smanjena cena za otkup struje iz elektrana na vetar sa 9,5 na 9,2 evrocenta po kilovat satu i biće povećana kvota za otkup sa 450 na 500 megavata.

    Precizirano je da će se do kraja 2015. godine subvencionisati otkup struje iz vetroelektrana ukupne snage do 300 megavata, a da će se taj iznos povećati za dodatnih 200 megavata vetroelektrana koje budu izgrađene do 2020.

    Struja iz solaranih elektrana bi trebalo da se otkupljuje po cenama od 16,25 do 19,77 evrocenti, u zavisnosti od snage elektrane, umesto dosadašnjih 23 evrocenta.

    U novoj uredbi je zadržana period trajanja podsticaja od 12 godina.

    Predloženo je da se novom uredbom uvedu i fid-in tarife za sve vrste biogasova, kao i otkup struje proizvedene iz solarnih kolektra postavljenih na zgradama da bi se građani podstakli da više koriste taj izvor energije.

    Energija iz solarnih kolektora na objektima za, na primer, objekte instalisane snage do 30 kilovata, bi se otkupljivala po ceni od 20,66 evrocenti za kilovat sat.

    Uredbom o fid-in tarifama predviđene su i podsticajne cene za otkup struje proizvedene u mini hidroelektranama, iz geotermalne energije i biomase. Podsticajne cene za otkup struje proizvedene iz obnovljivih izvora energije su jedan od načina da Srbije dostigne cilj o povećanju udela energije iz obnovljivih izvora u potrošnji sa 21,2 na 27 odsto do 2020. godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE