Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za subvencionisane kamate za kredite MSP 600 miliona dinara

    Vlada Srbije usvojila je Program subvencionisanja kamata za kredite za likvidnost koje će u 2013. godini moći da koriste samo preduzetnici, mala i srednja preduzeća.

    Ministarstvo finansija i privrede Srbije je za subvencionisanje kamata po tim kreditima izdvojilo 600 miliona dinara i očekuje da poslovne banke plasiraju maloj privredi oko 100 miliona evra kredita u 2013. godini kroz kredite sa subvencionisanom kamatom.

    Krediti sa subvencionisanom kamatnom stopom se mogu koristiti za održavanje likvidnosti i finansiranje obrtnih sredstava, kao i za refinansiranje postojećih kredita kod iste banke.

    Ministarstvo je saopštilo da su preduzetnicima i malim preduzećima na raspolaganju krediti do 30 miliona dinara, dok će srednja preduzeća moći da koriste kredite u iznosu do 200 miliona dinara.

    Krediti se odobravaju u dinarima i uz primenu valutne klauzule, a država će subvencionisati pet odsto kamate za ove kredite.

    Tako će kamata privrednicima koji budu koristili dinarske kredite iznositi najviše do visine referentne kamatne stope NBS, dok onima koji budu koristili kredite s valutnom klauzulom, kamatna stopa ne može biti veća od 3,5 odsto, navelo je Ministarstvo finansija.

    Rok vraćanja kredita je 18 meseci, s počekom od pet meseci, a u toku tog perioda plaća se samo kamata, a ostatak duga se isplaćuje u 13 mesečnih rata. Jednokratna naknada za obradu kredita, koju banke zaračunavaju, ne može biti viša od 0,5 odsto od iznosa kredita.

    Krediti sa subvencionisanom kamatnom stopom se mogu koristiti za refinansiranje postojećih kredita kod iste banke.

    Te kredite, kako je navedeno, neće moći da koriste privrednici koji se bave organizovanjem igara na sreću i lutrija i sličnih delatnosti i namena, kao ni za refinansiranje kredita kod druge banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE