Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Transplantacije srca u KCS već od marta

    Lekari Kliničkog centra Srbije spremni su da urade prvu transplantaciju srca. Profesor dr Miljko Ristić, direktor KCS, otkriva da bi to moglo da se dogodi već u drugoj polovini marta. Čeka se samo još da se nabavi deo neophodne opreme.

    Zahvati će se, kako je još ranije najavljeno iz Ministarstva zdravlja, raditi o trošku osiguranja. Niko, međutim, ne zna koliko pacijenata trenutno čeka presađivanje srca. Procenjuje se da ih je oko 30.

    – Naši lekari bili su na edukaciji u tri centra: u Zagrebu, Parizu i Briselu – kaže profesor Ristić za „Novosti“. – Ni do sada nam transplantacija srca nije bila strana, imali smo prilike da vidimo kako se to radi u svetu, a sada smo „sazreli“ da to primenimo i u praksi. U Zagrebu, u Klinici „Rebro“ bile su dve ekipe naših lekara. Samo za dva dana prisustvovali su na četiri transplantacije srca i „usvajali“ tehniku koju primenjuju kolege iz Hrvatske i terapiju koja se pacijentu daje posle presađivanja srca. Hrvatska je, inače, na prvom mestu u Evropi po transplantaciji jetre, a na drugom po presađivanju srca.

    U Srbiji već punih 13 godina nije urađena nijedna transplantacija srca. A, i pre toga je, u Institutu za kardiovaskularne bolesti „Dedinje“, gde je 5. jula 1995. izveden prvi ovakav zahvat u Srbiji, srce presađeno samo četiri puta. Od 1999. godine, kada je i na „Dedinju“ zamrla ova operacija, jedina šansa za pacijente je lečenje u inostranstvu. Presađivanje srca, recimo, u Beču ili Gracu, gde su uglavnom išli pacijenti iz Srbije, sa bolničkim troškovima košta oko 100.000 evra.

    – Za transplantaciju nedostaju jedino još aparati kojima se pacijent održava u životu dok se ne nađe odgovarajući organ – objašnjava profesor Ristić. – Isti aparati se koriste i nekoliko dana posle zahvata kao ispomoć „sluđenom“ srcu. Ministarstvo zdravlja je odobrilo nabavku tih aparata i već smo raspisali tender. Ti aparati koštaju od nekoliko hiljada do 90.000 evra. Najslabiji aparat, pacijenta koji čeka organ, može da održava u životu do 30 dana, a najjači i do godinu dana.

    Tim za transplantaciju srca u KCS vodiće profesor dr Miljko Ristić. „Prvi do njega“ biće kardiohirurg Svetozar Putnik. To je, međutim, posao u kojem učestvuje tridesetak ljudi, i uvek rade dva tima: jedan, koji posle odobrenja porodice donora, uzima organ pacijenta u stanju moždane smrti, i drugi koji obolelom usađuje tuđe srce.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE