Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Gasprom kupuje udeo Vlade u Ini?

    Prema navodima Moscow Times-a, hrvatska Vlada bi mogla da proda svoj udeo u hrvatskoj nacionalnoj naftnoj kompaniji Ini, a prva u redu za otkup tog udela mogla bi da bude ruska državna gasna kompanija Gasprom. Čelnici ove kompanije nedavno su posetili Hrvatsku i kupovina udela u Ini se uklapa u Gaspromove investicijske strategije.

    Podsetimo, u Zagrebu su se čelnici Gasproma sastali sa predstavnicima Vlade i predsednikom Ivom Josipovićem.

    Gasprom je, između ostalog, zainteresovan za izgradnju elektrane na gas i za istraživanje nalazišta nafte i gas u Hrvatskoj, otkrila je nakon sastanka održanog pre desetak prva potpredsednica Vlade Vesna Pusić.

    „Za nas je to neobično interesantna tema sa posledicama i za cenu gasa u privredi. Znači, u mnogo slučajeva pretvaranja današnjih gubitaša u firme koje stvaraju profit. Tu su i cene energenata u domaćinstvima što je bitan element standarda građana“, rekla je Pusić.

    Predsednik kompanije Gasprom Aleksej Miler naglasio je da je osim izgradnje gasne termoelektrane, Gasprom zainteresovan i za isporuku derivata prirodnog gasa kao pogonskog goriva za vozila.

    „Tu ima velikih perspektiva jer bi zajedničkom saradnjom mogli da osiguramo smanjenje cene goriva za lokalne prevoznike, jer je gorivo koje se proizvodi iz gasa puno jeftinije od onog koje se proizvodi iz nafte. Puno je mogućnosti za saradnju i mi smo za nju u potpunosti otvoreni“, zaključio je Miler.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE