Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bugari na referendumu podržali izgradnju nove nuklearke

    Većina Bugara podržala je na referendumu održanom u nedelju izgradnju nove nuklearne centrale, pokazali su rezultati ankete na biračkim mestima, a preneo Reuters.

    Britanska agencija je javila da je odziv bio mali – između 19,5 i 20,3 odsto glasačkog tela, što znači da rezultat referenduma neće biti obavezujući. Da bi bio važeći, na njemu mora učestvovati najmanje 60 odsto birača.

    Rezultat referenduma znači i povećan pritisak na desničarsku vladu koja se protivi izgradnji nove nuklearke, kao i to da je politika premijera Bojka Borisova odbila mnoge glasače i zakomplikovala njegovu kampanju za izbore u julu.

    Dva sata pre zatvaranja glasačkih mesta, samo 17,4 odsto od registrovanih 6,9 miliona glasača izašlo je na referendum, saopštila je centralna izborna komisija, a preneo AFP.

    Referendum je raspisan na inicijativu opozicione Socijalističke partije kako bi primorali vladu da promeni odluku da odustane od sporazuma sa Rusijom o izgradnji druge nuklearne elektrane u zemlji, navodi AP. Referendum se tiče oživljavanja projekta vezanog za nuklearnu elektranu Belene, na severu zemlje, a poslednja istraživanja javnog mnjenja pokazuju da će većina građana podržati izgradnju druge po redu nuklearke.

    Prvi referendum u Bugarskoj od raspada komunizma 1989. godine podelio je javno mnjenje i naveo ga da se svrsta uz političke partije. 

    On se smatra testom uoči opštih izbora koji se održavaju u julu, ali i šansom za slabljenje energetske zavisnosti od Moskve.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE