Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novosti: Država ‘Alpini’ preti otkazom

    Ukoliko austrijska „Alpina“ početkom marta ne nastavi radove na Koridoru 10, tačnije na obilaznici oko Dimitrovgrada, država će raskinuti ugovor, povući će bankarsku garanciju za dobro izvršenje posla i raspisati tender za novog izvođača, saznaju Novosti.

    Taj posao „Koridori Srbije“ odradiće u saradnji sa Svetskom bankom, koja kreditira izgradnju ovog dela najvažnijeg drumskog pravca u Srbiji. Razlog je probijanje rokova za više od 18 meseci.

    „Svetska banka hoće da povuče kredit, koji je odobrila Srbiji za deo Koridora 10, ako se radovi ne nastave početkom građevinske sezone, a to je u zavisnosti od vremenskih prilika 1. ili 15. mart,“ otkriva za Novosti Dmitar Đurović, novi direktor „Koridora Srbije“. “ „Alpina“ na obilaznici oko Dimitrovgrada radi dva lota, na jednom je stepen završenosti 89 odsto, a na drugom 62 odsto.“

    Iz ove kompanije imamo obećanje da će posao nastaviti. „Verujemo, ali samo do 16. marta, a do tada ćemo se spremiti i za plan „B“presek stanja, pripremljena tenderska dokumentacija, raskid ugovora na lotu gde državi to odgovara, povlačenje bankarske garancije od koje ćemo finansirati preostale radove i uvođenje novog izvođača u posao. To je dogovor, koji smo postigli sa SB i zajedno ćemo pratiti situaciju na terenu.“

    Do 10. februara „Alpina“ ima rok da „Koridorima Srbije“ dostavi dinamiku radova od početka građevinske sezone. Ova austrijska kompanija na svim gradilištima u Srbiji trenutno ima 117 radnika i 200 mašina.

    Direktor „Koridora“ tražio je da zajednički naprave zapisnik sa terena gde su sve razmešteni radnici i mašine – tačan broj i lokacije. I to će biti još jedan signal da li je „Alpina“ na spornim deonicama spremna da nastavi posao ili ne.

    Za radove na istočnom delu Koridora 10 „Alpina“ je već najavila odštetne zahteve od 74 miliona evra, što je više od ugovorene cene radova od oko 60 miliona evra, kažu u „Koridorima“. Za deo je „Alpina“ već podnela „račun“, ali će se utvrditi koliko su ti zahtevi opravdani.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE