Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đukić Dejanović: Skrining programi pun pogodak

    Ministarka zdravlja Slavica Ðukić Dejanović rekla je da su skrining programi koji su počeli krajem prošle godine, već u početnom periodu, opravdali svoju funkciju, jer je karcinom u ranoj fazi do sada otkriven kod 43 osobe.

    Ona je Tanjugu rekla da su na preventivnim, mamografskim pregledima dojki otkrivena tri maligna procesa, a da pacijentkinje nisu imale nikakve vidljive promene na grudima.

    „Kada je u pitanju skrining kolorektalne regije, tu je urađeno do sada oko 2.200 pregleda, a čak kod 40 pacijenta je otkrivena bolest. Pacijenti su smatrali da su potpuno zdravi, nisu imali nikakve simptome i sada su na lečenju“, naglasila je ministarka.

    Ona je dodala da će ovo biti podsticaj i za ostale da što masovnije uđu u skrining programe, jer ukoliko se bolest otkrije u ranoj fazi veće su šanse za izlečenjem.

    Ministarka je podsetila da će 2013. godina biti godina skrininga i da su u decembru prošle godine počeli skrining pregledi i to na karcinom dojke u 16 zdravstvenih ustanova, na karcinom grlića materice u 19, a u 31 ustanovi na kolorektalni karcinom.

    Direktor Kliničko-bolničkog centra „Dr Dragiša Mišović“ dr Radisav Šćepanović rekao je Tanjugu da ova ustanova nije čekala da država i sistem organizuju skrining programe, već su akciju ranog otkrivanja karcinoma dojke počeli sami.

    „Od avgusta prošle godine počeli smo sa akcijom preventivnih mamografskih pregleda. Pregledano je do sada 600 žena, a kod dva posto, tačnije 12 žena, otkriven je karcinom u ranoj fazi, sve su operisane i sve su izlečene“, naglasio je dr Šćepanović.

    On dodaje da su akciju krenuli tako što su urađeni pregledi žena zaposlenih u ovoj ustanovi, zatim su mamografske preglede u ovoj ustanovi uradile žene Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Ortopedske bolnice „Banjica“, opština Stari grad, Ministarstva zdravlja, ali i mnogih medijskih kuća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE