Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sud: Shell delimično odgovoran za izlivanje nafte u delti Nigera

    Holandski sud juče je presudio da je naftna kompanija „Royal Dutch Shell“ delimično odgovorna za zagađenje ušća reke Niger u južnoj Nigeriji, uz objašnjenje da je uprava kompanije trebala da spreči sabotažu na jednom od svojih postrojenja.

    Sud u Hagu naredio je kompaniji da isplati odštetu, čija visina nije poznata, jednom poljoprivredniku, ali je odbacio ostale tačke optužnice podignute protiv holandske kompanije.

    Aktivisti za očuvanje i zaštitu okoline ovaj su slučaj smatrali svojevrsnim eksperimentom za multinacionalne holding kompanije odgovorne za navodne štete nastale u drugim državama.

    Četiri Nigerijca i grupa za zaštitu okoline Friends of the Earth tužili su 2008. Shell i druge kompanije odgovorne za zagađenje okoline nakon tri izlivanja nafte 2004., 2005. i 2007. u Nigeriji, najvećoj afričkoj energetskoj sili. Nigerijski ribari i poljoprivrednici zatražili su odštetu, tvrdeći tada da više ne mogu da prehranjuju svoje porodice, jer je njihova zemlja zagađena naftom koja je iscurela iz Shell-ovih postrojenja.

    Shell-ova uprava od početka je za incident krivila kradljivce nafte.

    „Prava tragedija ušća reke Niger je neprestana kriminalna aktivnost, uključujući sabotaže, krađe i ilegalno rafiniranje, koje izaziva češće izlivanje nafte“, saopštili su ranije iz Shell-a.

    Sud je juče potvrdio argument Shell-a da je izlivanje nafte posledica sabotaže, a ne lošeg održavanja postrojenja, kako su tvrdili Nigerijci.

    „Predstavništvo Shell-a u Nigeriji trebala bi i mogla bi da sprečei ovakve sabotaže na vrlo jednostavan način. Zbog toga je okružni sud odlučio da predstavništvo Shell-a u Nigeriji treba da plati odštetu tužiocu“, stoji u objašnjenju suda.

    „Shell Petroleum Development Company“ (SPDC) najveći je nigerijski proizvođač nafte i plina. Proizvodi više od milion barela nafte dnevno. Kompanija radi u saradnji s nigerijskom nacionalnom naftnom kompanijom i drugim naftnim kompanijama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE