Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    NIS uklanja naftni otpad

    Naftni otpad koji se već dve decenije taložio u jamama pored bušotina širom Vojvodine, do kraja sledeće godine biće potpuno uklonjen, a zemljište vraćeno prvobitnoj nameni, najavila je direktorka sektora NIS-a za istraživanje i proizvodnju, Svetlana Stanić.

    Otpad sa prvih sto bušotina odložen je na deponiju u Novom Miloševu, a na redu je sanacija visokozagađenih „zauljenih“ jama u okolini Turije i Srbobrana, čija je probna faza uspešno privedena kraju, saznaje Radio – televizija Vojvodine.

    Pored izvorišta nafte širom Vojvodine, dve decenije taloži se naftni otpad koji nastaje prilikom vađenja rude. Ovih jama koje meštani nazivaju „grabama“ najviše ima u okolini Turije i Srbobrana, od kojih su neke i višestruko zagađene.

    Projekat sanacije obuhvata ukupno 151 isplačnu jamu, od kojih je dve trećine već sanirano, dok su preostale one najzagađenije, koje zahtevaju složeniji proces sanacije i vraćanje zemljišta prvobitnoj nameni.

    Po izmeštanju otpada, jame se nasipaju plodnom zemljom i vraćaju na upotrebu poljoprivrednicima. Remedijacija se odvija u saradnji sa Ekološkim pokretom iz Srbobrana i Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, tako da nema dodatne opasnosti po životnu sredinu, napominju iz NIS-a.

    Za sanaciju isplačnih jama izdvojeno je 750 miliona dinara, dok je završetak programa najavljen do kraja sledeće godine.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE