Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska centralna banka produžava saradnju sa NBS

    Evropska centralna banka (ECB), zajedno sa centralnim bankama Evropskog sistema centralnih banaka (ESCB) i Evropskom komisijom, odlučila je da produži dvogodišnji projekat saradnje s Narodnom bankom Srbije (NBS).

    Kako je saopštila NBS, tokom projekta, započetog 1. februara 2011., ispunjeni su svi planirani rezultati, i on će biti produžen do 31. decembra 2013., kako bi se nastavilo jačanje institucionalnih kapaciteta NBS i podržalo njeno nastojanje da se pripremi za članstvo u ESCB kada Srbija ispuni uslove za pristupanje EU.

    Produžetak projekta će se izvršiti u okviru postojećeg budžeta od 2,5 miliona evra, koji je EU izdvojila iz sredstava predpristupne pomoći (IPA).

    Projekat će pomoći NBS da pripremi strategije i interne procedure u skladu sa standardima centralnih banaka EU u oblasti računovodstva i finansijskog izveštavanja i informacione tehnologije. Doprineće i jačanju kapaciteta u pogledu izrade modela i razvijanja funkcije kriznog menadžmenta u oblasti finansijske stabilnosti.

    Produžetak projekta će sprovoditi ECB u saradnji sa centralnom bankom Austrije, Bugarske, Češke, Francuske, Holandije, Mađarske, Portugala, Rumunije, Slovenije i Slovačke.

    Početni deo projekta, koji je sprovela ECB u saradnji sa 21 centralnom bankom ESCB, obuhvatio je jedanaest različitih oblasti: superviziju finansijskog sektora, usklađivanje zakonodavstva, liberalizaciju kretanja kapitala, upravljanje deviznim rezervama, monetarne operacije, zaštitu korisnika finansijskih usluga, podršku u procesu pristupanja EU, ekonomske analize i istraživanja, statistiku, platni sistem i finansijsku stabilnost.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE