Pržena hrana povećava rizik od raka prostate
Istraživanje objavljeno u žurnalu „The Prostate“ pokazalo je da hrana pržena u dubokom ulju nije loša samo za struk već povećava i rizik od dobijanja raka prostate.
Istraživači iz Fred Hačison centra za istraživanje raka otkrili su da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju više od jednom nedeljno povećava rizik od dobijanja raka prostate.
Naučnici su posmatrali konzumaciju ove hrane kod 1.549 muškaraca sa rakom prostate i 1.492 muškarca koji ga nisu imali starosti između 35 i 74 godine.
Osobe koje su jele najviše pržene hrane – više od jednom nedeljno, imale su od 30 do 37 odsto veći rizik od dobijanja raka prostate, čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su istorija porodičnih bolesti, godine i indeks njihove telesne mase.
„Koliko smo upoznati, ovo je prva studija koja je gledala povezanost konzumiranja hrane pržene u dubokom ulju sa dobijanjem raka prostate“, izjavila je Dženet Stenford, jedan od istraživača.
Stenfordova je primetila jedan od ključnih razloga za ove rezultate: Prženje u dubokom ulju izaziva stvaranje jedinjenja u hrani koja mogu dovesti do stvaranja raka, poput akrilamida u pomfritu i policikličnih hidrokarbona koji se stvaraju kada se meso prži na visokoj temperaturi.
Hrana pržena u dubokom ulju nije jedini metod kuvanja koji je povezan sa rakom prostate – studija objavljena u žurnalu „Karcinogeneza“ našla je dokaze da redovno konzumiranje mesa prženog u tiganju takođe može povećati rizik za dobijanje raka.
Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije i Centra za prevenciju raka naglasili su da konzumiranje jedne i po porcije mesa prženog u tiganju nedeljno može povećati rizik za dobijanje raka prostate za 30 odsto.