Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pržena hrana povećava rizik od raka prostate

    Istraživanje objavljeno u žurnalu „The Prostate“ pokazalo je da hrana pržena u dubokom ulju nije loša samo za struk već povećava i rizik od dobijanja raka prostate.

    Istraživači iz Fred Hačison centra za istraživanje raka otkrili su da konzumiranje hrane pržene u dubokom ulju više od jednom nedeljno povećava rizik od dobijanja raka prostate.

    Naučnici su posmatrali konzumaciju ove hrane kod 1.549 muškaraca sa rakom prostate i 1.492 muškarca koji ga nisu imali starosti između 35 i 74 godine.

    Osobe koje su jele najviše pržene hrane – više od jednom nedeljno, imale su od 30 do 37 odsto veći rizik od dobijanja raka prostate, čak i kada su u obzir uzeti faktori kao što su istorija porodičnih bolesti, godine i indeks njihove telesne mase.

    „Koliko smo upoznati, ovo je prva studija koja je gledala povezanost konzumiranja hrane pržene u dubokom ulju sa dobijanjem raka prostate“, izjavila je Dženet Stenford, jedan od istraživača.

    Stenfordova je primetila jedan od ključnih razloga za ove rezultate: Prženje u dubokom ulju izaziva stvaranje jedinjenja u hrani koja mogu dovesti do stvaranja raka, poput akrilamida u pomfritu i policikličnih hidrokarbona koji se stvaraju kada se meso prži na visokoj temperaturi.

    Hrana pržena u dubokom ulju nije jedini metod kuvanja koji je povezan sa rakom prostate – studija objavljena u žurnalu „Karcinogeneza“ našla je dokaze da redovno konzumiranje mesa prženog u tiganju takođe može povećati rizik za dobijanje raka.

    Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije i Centra za prevenciju raka naglasili su da konzumiranje jedne i po porcije mesa prženog u tiganju nedeljno može povećati rizik za dobijanje raka prostate za 30 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE