Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Savet bankara: Zadužujte se u valuti u kojoj primate platu

    Odluka Narodne banke Srbije da ukine limit za zaduživanje građana u bankama, odnosi se na sve vrste kredita, uključujući i kreditne kartice.

    Iako bi posle ukidanja limita zaduživanja, banke moge da dozvole da na kredit ode i cela plata, glavni parametar u odbravanju kredita ostaje odnos izmedju primanja i zaduženja. „U slučaju Raiffeisen banke te mesečne obaveze neće moći da prelaze 60 posto u slučaju kredita obezbedjenih hipotekom, i 50 odsto u slučaju svih ostalih neobezbedjenih kredita i kreditnih kartica. Ovo će omogućiti ljudima sa nižim primanjima da se obrate za dobijanje kredita u čemu ih je onemugućavala potrošačka korpa“, kaže Petar Jovanović iz Raiffeisen banke.

    „Banke će se rukovoditi poslovnom politikom odnosno politikom rizika i svaka će pojedinačno odlučiti da li će podizati granicu koja je važila do danas. Banka nije u obavezi da javno deklariše da li će taj limit podići na 82, 85 ili nekome dati 100 odsto zato što će klijenti morati da prezentuju svoja primanja, troškove“, kaže Miroslav Rebić iz Societe General banke.

    U odredjivanju kreditne sposobnosti sada se uzimaju u obzir i prihodi ostalih članova domaćinstva, kao i sva ostala primanja, pored plate, koja klijent može da dokumentuje, a koja su redovna.

    A kakva je bila dosadašnja praksa u odobravanju kredita?

    2004. godine limit za kreditna zaduženja je bio 30 odsto plate. Kasnije je povećan na 40 odsto, a za korisnike stambenih kredita, ta granica je bila viša, 50 do 60 odsto zarade.

    Izmenama koje su važile do kraja 2012. godine, bilo je omogućeno da se klijenti zaduže od 80 pa čak i 100 odsto, od onoga što od njihove zarade ostane, kada se odbije potrošačka korpa za prvog odraslog člana domaćinstva, u iznosu od oko 13 hiljada dinara. Tako je na primer, klijent sa platom od 40 hiljada dinara, mogao da ima ratu u iznosu od 27 hiljada.

    U Narodnoj banci veruju da nova mera o ukidanju i tog limita neće doneti nove nenaplative kredite ili prekomerno zaduživanje.

    „Finansijski sektor ima potrebu da pojača plasmane u uslovima krize, s druge strane može se lako oceniti da su naši gradjani oprezniji nego što je to prisutbno u našem okruženju“, kaže Miladin Kovačević, član Saveta NBS.

    Glavni savet bankara gradjanima jeste da pri planiranju kredita, dobro odmere realne troškove i da se zadužuju u onoj valuti u kojoj primaju platu, imajući u vidu efekte promene kursa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE