Donorske kartice potpisalo 80.000 građana

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Donorske kartice potpisalo 80.000 građana

  U Srbiji danas ima više od 80.000 dobrovoljnih davalaca organa, deset godina nakon što je ovu akciju pokrenula Vojno-medicinska akademija (VMA) u Beogradu.

  Na VMA je prošle godine izvedeno 29 transplantacija bubrega, od čega 15 od živih donora i 14 od kadaveričnih, a transplantirane su i dve jetre, saopšteno je na redovnoj godišnjoj analizi rada VMA.

  Broj pregleda i dnevne hirurgije u Specijalističkoj poliklinici povećan je za više od 50 odsto u odnosu na prethodnu godinu. “Time je ispunjen jedan od zadatih ciljeva, koji je ujedno i svetski trend, a to je da se smanji broj hospitalizacija i poveća broj pregleda i jednodnevne hirurgije”, rekao je načelnik VMA dr Marijan Novaković.

  Organizovane su i dve kampanje besplatnih pregleda za građane, pri čemu je 1.000 žena pregledano u okviru akcije VMA “Tri minuta koja vam mogu spasiti život”, koja je uključivala besplatan PAPA test i digitalnu kompjutersku kolposkopiju.

  Tokom akcija VMA organizovanih s ciljem ranog otkrivanja melanoma i drugih oblika kancera kože pregledano je 210 građana, a kod 17 pregledanih uočene su promjene mladeža koje zahtevaju hirurško uklanjanje i histopatološku analiza zbog sumnje na malignitet.

  Na skupu je istaknuto da je međunarodna saradnja i u ovoj godini bila veoma intenzivna, a pored uspešne organizacije Balkanskog kongresa vojne medicine, ostvarena je saradnja sa brojnim državama i međunarodnim organizacijama.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE