Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U prvoj srpskoj banci humanog donorskog mleka udvostručene prikupljene količine

    U poslednje tri godine, od kada je voda Rosa pokrenula akciju pomoći prevremeno rođenim bebama na Institutu za neonatologiju u Beogradu, zahvaljujući sprovedenim edukativnim aktivnostima količina prikupljenog mleka je više nego udvostručena, a broj majki donorki višestruko je uvećan.

    U toku 2012. godine prikupljeno je oko 4.500 litara mleka, što je duplo više u odnosu na količinu prikupljenu 2009. godine. Iako i dalje najviše humanog mleka dolazi od majki čije se bebe leče na Institutu, sve je veći značaj majki donorki, koje su motivisane kampanjom „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“ donirale preko 1.000 litara mleka u toku prošle godine, što je deset puta više u odnosu na 2009. godinu.

    „Svake godine u Srbiji na svet dođe oko osam hiljada prevremeno rođenih beba. Više od polovine ima ozbiljne zdravstvene probleme i zahteva posebnu negu i ishranu.U prvim godinama života uloga adekvatne ishrane je od suštinskog značaja, jer je to period programiranja metaboličkih funkcija, a utvrđeno je da je humano mleko najbolja ishrana za novorođenčad. Zahvaljujući vodi Rosa i kampanji „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“, Prva srpska banka humanog mleka uspešnije funkcioniše već tri godine. Rosa je Institut za neonatologiju opremila najsavremenijim medicinskim aparatima za obradu i čuvanje donorskog humanog mleka. Od velikog značaja je i dostavno vozilo koje smo dobili, jer je na taj način omogućeno da majkama donorkama smanjimo trud oko donošenja mleka. Sada možemo da ih posetimo u njihovom domu i prikupimo višak mleka koje žele da doniraju,“ izjavila je Slavica Simić, načelnica odeljenja za majke dojilje Instituta za neonatologiju u Beogradu i koordinator Banke humanog mleka.

    Krajem prošle godine, voda Rosa je inicirala osnivanje još jedne Banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, kako bi i mališani iz ostalih krajeva naše zemlje imali što bolju negu i zdravstvenu zaštitu.

    „Izuzetno nam je zadovoljstvo da nakon opremanja Prve srpske banke humanog mleka, Rosa ide i korak dalje. Od svake prodate flaše vode Rosa, sredstva će biti izdvojena za opremanje banke humanog mleka na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu, kao i za dalju podršku Institutu za neonatologiju u Beogradu. Želja nam je da što više beba dobije humano mleko, koje za njih predstavlja i hranu i lek. Kako bi se obezbedile veće količine, potrebno je da dodatno edukujemo majke o njegovom značaju u ishrani beba i podstaknemo ih da postanu dobrovoljni davaoci humanog mleka,“ izjavio je Milija Magdelinić, brend menadžer vode Rosa.

    Formiranje banke humanog mleka u Novom Sadu očekuje se u martu 2013. godine i predstavlja nastavak kampanje „Podržimo razvoj banaka humanog mleka“, koja ima cilj da podigne svest o značaju humanog mleka kao najzdravijeg vida ishrane novorođenčadi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE