Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Utvrđen Predlog zakona o racionalnom korišćenju energije

    Vlada Srbije utvrdila je Predlog zakona o efikasnom korišćenju energije koji će stimulisati racionalnu i održivu upotrebu i uštede energije, rečeno je danas agenciji Beta u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

    Taj zakonski predlog upućen je na usvajanje u Skupštinu Srbije po redovnom postupku.

    Dejan Trifunović, pomoćnik ministra energetike, ranije je kazao da se očekuje da primena zakona počne u januaru 2014. godine, kada će biti uspostavljen i budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti. Novac iz Fonda, istakao je Trifunović, dodeljivaće se na javnim konkursima.

    Predloženim zakonom uvodi se naplata energije prema potrošnji, zahtevaće se ekodizajn, energetska efikasnost biće uvedena kao kriterijum u javne nabavke, a jedna od ključnih novina biće i budžetski fond za energetsku efikasnost. Uvodi se i organizovano upravljanje energijom, energetski pregledi objekata, označavanje proizvoda koji značajno utiču na potrošnju energije, kao i minimalni zahteve u pogledu energetske efikasnosti.

    Lokalne samouprave sa više od 20.000 stanovnika moraće da donesu program unapređenja energetske efikasnosti u transportu od tri godine.

    – Zakon će doprineti povećanoj sigurnosti snabdevanja energijom, smanjenju uvozne zavisnosti, povećanju konkurentnosti privrede i standardu građana – kazao je Trifunović.

    On je dodao da će se stvoriti i uslovi za zapošljavanje visoko stručnih kadrova i omogućiti lakše ispunjenje obaveza države u pogledu primene obnovljivih izvora energije.

    – Zakonom se ide ka strateškom planu i međunarodnoj obavezi Srbije da uštedi devet odsto bruto finalne potrošnje energije do 2018. godine – rekao je Trifunović.

    Potrošnja energije u Srbiji je bar dva do tri puta veća nego u EU, kazao je Trifunović i dodao da je Srbija veoma zavisna od uvoza energenata – čak 33,6 odsto se uzvozi, a da je emisija gasova sa efektom staklene bašte iz energetskog sektora 76 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE