Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kako da vaspitate dete da jednog dana bude uspešno u poslu?

    Budući poslovni ljudi, moćni i uticajni biznismeni danas su deca sa svojim dečjim brigama u svetu igre. Možda će baš vaše dete jednog dana voditi svoju kompaniju i zapošljavati stotine ljudi. Kako god bilo, vaspitavajte svoju decu tako da im olakšate ulazak u svet posla, obaveza, komunikacije i ideja.

    Dečji psihijatar sa njujorškog univerziteta Andea Vacana ističe da roditelji igraju najvažniju ulogu u vaspitavanju dece i formiranju dečjeg stava i odnosa prema problemima, rizicima, porazima i uspesima. „Roditelji su ti koji oblikuju ponašanje svoje dece, socijalne i emotivne veštine koje će im u kasnijem životu pomoći da postanu uspešni poslovni ljudi“, kaže doktorka Vacana i navodi pet veoma važnih tačaka za roditelje.

    Da biste pripremili decu da u svakodnevnom životu pronalaze nove poslovne ideje, razvijajte njihove sposobnosti da rešavaju probleme. Ako dete ima problem, zajedno pronađite rešenje. Kroz razgovor. Navedite ga da definiše problem, da pronalazi za njega sva moguća rešenja, izmeri svako od njih i da odabere najbolje. Dete će biti u životu uspešnije ako verbalizuje svoje probleme i o njima razgovara.

    Vaša deca treba da uče iz neuspeha. Kao roditelji vi utičete na njihovu volju da prave pokušaje, iz njih uče i u slučaju neuspeha idu dalje. Kada dožive neuspeh pričajte sa detetom – šta bi narednog puta uradilo da se desi ista situacija. Deca se ovako ne osećaju kritikovano, već ovakav pristup prihvataju kao pozitivnu poruku.

    Dozvolite deci da donose odluke. Samopouzdanje ima svaki uspešan biznismen i ono se formira od malih nogu. Pitjate ih da li za ručak žele brokoli ili spanać. Navedite ih da donose odluke i da se zbog toga dobro osećaju. I kada su mali, deci nikada nemojte nuditi mnogo izbora. Neka biraju od dva ili tri.

    Veliki biznismeni preuzimaju velike rizike i tu je njihova veličina. Ali, ta se osobina ne može steći preko noći. Svojoj deci dozvolite da upoznaju svoje granice, da ih testiraju, da razviju osećaj nadmoći. Kada se vaše dete nađe u riskantnoj situaciji, u početku pomozite, a kasnije se povlačite kako bi postajalo sve nezavisnije. Zadajte im sve teže i teže riskantne situacije. Kako budu jednu po jednu rešavali, rašće njihovo samopouzdanje i vera u sebe kada preuzimaju rizike.

    Decu često uče da slepo prate pravila. Ovo nije odlika uspešnih biznismena. Pitajte ih za njihovo mišljenje o ustanovljenim pravilima, zašto misle da su loša, šta bi promenili i to moraju obrazlagati racionalno. „Način na koji roditelji razgovaraju između sebe i sa detetom upravo formira ovakve stavove. Vaše ponašanje kao roditelja pomaže deci da razumeju kada treba slepo slediti pravila, a kada ih treba diplomatski dovesti u pitanje“, kao veoma važno ističe dečji psihijatar Andrea Vacana.

    M.P.

    Pročitajte i ovo:

    Gejts: Deci ne treba davati mobilne telefone do 13. godine




    Gde žive najpametnija deca na svetu?




    Buduća deca mogu naslediti gene oskarovaca i olimpijaca

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE