Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Povećan broj obolelih od novog koronavirusa

    Novi virus, iz porodice SARS-a, koji je prošlog septembra uzbunio svet, otkriven je kod još jedne osobe u Britaniji, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

    Time se dosad potvrđen broj obolelih od „novog koronavirusa“ (NCoV) u svetu povećao na 10 (pet u Saudijskoj Arabiji, tri u Jordanu, jedan u Britaniji i jedan u Nemačkoj), od kojih pet sa smrtnim ishodom, izveštava Reuters.

    SZO ovaj poslednji slučaj ocenjuje kao „sporadičan“, koji ništa ne menja u dosadašnjoj proceni rizika obolevanja od NCoV. Ipak, ono na šta najnoviji slučaj ukazuje je da se radi o „upornom virusu“, s tim što se on ne širi lako s čoveka na coveka, ističe SZO.

    Britanski pacijent koji je nedavno putovao u Saudijsku Arabiju i Pakistan je trenutno na intenzivnoj nezi u jednoj mančesterskoj bolnici. Osim NCoV-om, ovaj pacijent je zaražen i virusom svinjskog gripa H1N1.

    Zaraza NCoV-om rezultira nekim simptomima koje ima i SARS (težak akutni respiratorni sindrom), koji se pojavio u Kini 2002. i ubio oko desetinu od 8.000 zaraženih širom sveta. Među ovim simptomima su teški respiratorni problemi, povišena temperatura, kašalj i problemi sa disanjem.

    SZO apeluje na sve države članice da razmotre testiranje na NCoV neobjašnjivih slučajeva zapaljenja pluća, kao i teških progresivnih respiratornih bolesti, koje ne reaguje na lečenje, naročito kod pacijenata koji žive na Arabijskom poluostrvu, ili u susednim zemljama, ili koji su skoro doputovali iz tog regiona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE