Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    ‘Galenika’ još uvek bez strateškog partnera

    Partner za „Galeniku“ se i dalje traži. Iako je u ponedeljak istekao rok do kog su zainteresovane kompanije mogle da najave učešće na međunarodnom tenderu, to će, ipak, moći da učine i tokom naredne dve nedelje. Vlada Srbije je rešila da produži rok do 4. marta. Kako „Novosti“ saznaju do sada je nameru obelodanila samo jedna kuća i to kanadski „Valiant“.

    Nezvanično, o „Galenici“ razmišljaju još i „SCS International“ iz Amerike, „Baterje farma“ iz Saudijske Arabije i hrvatski „Belupo“.

    Vlada Srbije je 15. januara objavila međunarodni javni poziv za dostavljanje pisma o namerama za strateško partnerstvo za „Galeniku“. Rok za prijavu je bio 18. februar, a rok za dostavljanje pisma o namerama 18. mart. Objavljeni poziv, međutim, ne predviđa način privatizacije ili evntualnog strateškog partnerstva. Namera Vlade je da prouči predloge zainteresovanih kompanija i zatim odluči kako će i po kojoj ceni partner ući u „Galeniku“.

    – Vlada Srbije odlučila se na prikupljanje pisma o namerama, umesto klasičnog tendera za prodaju, jer nam to omogućuje da nađemo pravo rešenje za „Galeniku“, ali i da pokažemo svim potencijalnim partnerima da smo spremni da ih saslušamo – bilo je obrazloženje Vlade.

    Od momenta donošenja odluke da se raspiše međunarodni tender, a to je bilo polovinom decembra prošle godine, iz Vlade uveravaju da ima zainteresovanih kompanija. Pominjao se kanadski „Valiant“, ali i nemački „Dermafarm“. Prema još nepotvrđenim informacijama, pismo o namerama zasad su spremni da pošalju samo Kanađani.

    Ova multinacionalna kompanija je upravo preuzela ruski „Natur produkt“ i to za 163 miliona dolara. „Valiant“ je prisutan na svim kontinetima, pa i u više od 20 zemalja Centralne i Istočne Evrope. Mnoge lekove prodaju pod imenom preuzetih kompanija. U Poljskoj se tako njihovi medikamenti prodaju i pod imenom „ICN“, a u Srbiji kao „PharmaSwiss“. Evropski deo kompanije proizvodi generičke lekove – antibiotike, terapije za kardiovaskularne i neurološke bolesti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE