Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ugradnja stenta u KCS samo za hitne pacijente


    Zbog nestašice stentova u Klinici za kardiologiju Kliničkog centra Srbije, lekari su prinuđeni da u sale za kateterizaciju primaju samo hitne pacijente. Svi bolesnici čiji životi nisu ugroženi, stavljaju se na liste čekanja. U KCS nisu znali da nam kažu koliko ih je do sada na spisku.

    Stent se, inače ugrađuje kod pacijenata koji imaju ozbiljna suženja na krvnim sudovima, ili imaju urođene probleme na srcu. Ove intervencije sprečavaju moždane i srčane udare kod bolesnika koji su već preživeli šlog ili kod kojih postoji rizik da dođe do potpunog zakrčenja krvnih sudova.

    – Početkom godine idu javne nabavke za potrošni materijal i trebalo bi uskoro da se obnove rezerve – rekla nam je Zorica Marković, rukovodilac Kancelarije za informisanje KCS. – Zasad se rade samo urgentni pacijenti, ostali se upisuju na listu čekanja.

    Stentove za sve bolnice nabavlja RFZO, a od početka aprila oni će preuzeti i celokupnu nabavku za zdravstvene ustanove.

    – Trenutno na stanju imamo još stentova – rekla je Lana Novak, direktor javnih nabavki KCS. – To je ugradni materijal i njih oduvek nabavlja RFZO. Kada je reč o potrošnom materijalu, zasad nismo dobili zvanično obaveštenje od RFZO i Ministarstva zdravlja šta će se nabavljati preko jedinice za centralne javne nabavke.

    U RFZO rekli su nam da nekih stentova ima dovoljno, a za neke je postupak nabavke u toku i uskoro će se naći u zdravstvenim ustanovama.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE