Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Mini hidroelektrane donose 1.000 radnih mesta

    Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da bi izgradnja svih 317 mini hidroelektana, za koje je objavljen poziv investitorima, donela ulaganje od 120 do 200 miliona evra i 1.000 radnih mesta.

    Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare kazala da je ukupna snaga tih mini hidroelektrana 110 megavata i da bi one trebalo da proizvode 400 gigavat sati električne energije godišnje.

    „To je prvi put da Vlada Srbije i Ministarstvo energetike na taj način pozivaju investitore da ulažu u obnovljive izvore energije. Plan Ministarstva je da te mini hidroelektrane budu na mreži već 2015. i 2016. godine“, istakla je ona.

    Srpska ministarka enegetike je kazala da su javnim pozivom obuhvaćene potencijalne lokacije za izgradnju mini hidroelektrana u 17 opština u Srbiji. Ona je istakla da je javni poziv objavljen samo za lokacije koje ispunjavaju sve kriterijume za izgradnju hidroelektrana uključujći i potreban dotok vode i dodala da se „išlo samo na sigurne lokacije“.

    Izgradnja mihi hidroeletrana, naglasila je Mihajlovićeva, deo je Nacionalnog akcionog plana za iskorišćenje obnovljivih izvora energije po kojem bi do 2020. godine udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji trebalo da se poveća na 27 odsto.

    Mihajlovićeva je kazala da u Srbiji postoji oko 950 lokacija sa potencijalom za izgradnju malih hidroelekrana i najavila da će biti još javnih poziva zainteresovanim invesitorima za iskorišćenje tog potencijala.

    Ministartvo energetike će u toku 2013. godine, najverovatnije do leta, otvoriti posebnu kancelariju za brze odgovore, koja će davati informacije, odgovore i dozvole investitorima u obnovljive izvore energije na jednom mestu, najavila je ona.

    Mihajlovićeva je kazala i da je plan Ministarstva da se broj potrebnih dozvola za izgradnju hidroelektrana smanji sa 27 na pet da se ne bi dešavalo da investitori čekaju po dve godine za prikupljanje potrebne dokumentacije.

    Kako je istakla, investitorima koji ne budu počeli gradnju godinu i po od dobijanja energetske dozvole ili saglasnosti biće oduzeta dozvola, kao što je i predviđeno izmenama Zakona o energetici.

    „Stav Ministarstva je da mora da se prekine sa dogovorima u četiri oka. Za sve što bude moglo da se iskoristi iz potencijala obnovljivih izvora energije biće javni poziv“, navela ministarka energetike.

    Mihajlovićeva je dodala da su oglasi za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za ukupno 317 lokacija za izgradnju mini hidroelektrana objavljeni u dnevnim listovima Politika i Danas i u Financial Times-u.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE