Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Sve više obolelih od tumora u Valjevu

    U Kolubarskom okrugu manje je obolelih od raka grlića materice, ali zabrinjava brojnost novih slučajeva tumora pluća i debelog creva.

    Po rečima dr Vesne Krstevski, patologa i predsednice Društva za borbu protiv raka, od 2008, od kad se u Valjevu prati stopa obolevanja od karcinoma i sprovodi organizovana kampanja, statistički podaci su ohrabrujući, ali ne za sve vrste malignih bolesti. Tako je – u proteklih pet godina – broj novih slučajeva raka grlića materice u padu, ali rastu slučajevi pretkanceroznih stanja…

    – Preventivni programi dali su rezultate, a uz to raspolažemo i odličnom dijagnostikom – kaže dr Vesna Krstevski. – Ostvaren je značajan napredak od 2002, kada je započet projekat „Čuvajmo život“, jer se pokazalo da, kad im se to organizuje, žene hoće da dođu kod lekara na kontrolne preglede. Veoma smo zadovoljni, jer se smanjuje broj obolelih od raka grlića materice, odnosno lane su otkrivena 23 nova slučaja, kao i 2008, ali je procentualno to znatno manje zato što je pregledano bar pet puta više žena.

    Kada je u pitanju karcinom dojke, debelog creva i pluća, brojke – zasad – nisu ohrabrujuće. Prošle godine, tako, zabeležen je veliki broj obolelih od raka debelog creva i, bezmalo, svi su bili u već poodmakloj fazi, kada je medicinska pomoć ograničena, nažalost, bez efekta…

    – Neshvatljivo je u kakvom zdravstvenom stanju se pacijenti oboleli od raka prvi put javljaju lekaru – upozorava dr Krstevski. – Osim akutne leukemije, maligne bolesti su hronične i dugo traju dok se ne pojave prvi ozbiljni simptomi, ali mnogi ni tada ne odu kod lekara, pa bolest uzima sve više maha. Šteta, jer u valjevskoj bolnici postoje dobri uslovi da obolelima od raka pružimo kvalitetnu, odgovarajuću pomoć, ali pacijenti, pre svega, moraju da dođu kod lekara čim primete prve znake bolesti.

    I, zaista, u novoj zgradi Grudnog odeljenja smeštena je i Patologija Zdravstvenog centra u Valjevu. Ova ustanova, pri tome, jedina je bolnica sekundarnog nivoa u Srbiji u kojoj se obavlja imunohistohemija – procedura koja je u savremenoj medicini standard za najpreciznije određivanje osobine tumora i postavljanje dijagnoze, kako bi se prepisala najbolja terapija.

    – Veliki broj tumora dojki otkrivamo u začetku, zahvaljujući dolascima žena na kontrolne preglede, te dijagnostici, mamografu, magnetnoj rezonanci… Sada obavljamo i bronhoskopiju, pa dijagnostkujemo i tumore pluća, a imamo sve uslove da, koliko je god to moguće, iskorenimo obolevanje od tumora grlića materice, od kog žene sada najviše umiru – zaključuje dr Vesna Krstevski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE