Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kostić: Ako kupimo Hellenic Sugar prodaćemo Šajkašku

    Vlasnik MK grupe Miodrag Kostić izjavio je da će ta kompanija, ukoliko pobedi na tenderu za kupovinu grčkog Hellenic Sugar-a, prodati šećeranu ‘Šajkaška’ u Žablju.

    Prema rešenju Komisije za zaštitu konkurencije Srbije, prodaja „Šajkaške“ je uslov da bi šećerana „Sunoko“, u vlašništvu novosadske MK grupe, dobila odobrenje za preuzimanje Hellenic sugar-a.

    „Za nas je prihvatljivo uslovno odobrenje srpske antimonopolske komisije za prezuimanje Hellenic Sugar-a. Nadamo se da ćemo pobediti na tenderu i u svemu ćemo postupiti u skladu s odlukom Komisije“, rekao je Kostić agenciji Beta.

    On je naveo da, pored MK grupe, još tri velike šećerane učestvuju na tenderu za prezimanje Hellenic Sugar-a, iz Bugarske, Poljske i Francuske.

    Komisija za zaštitu konkurencije je prošle nedelje donela rešenje kojim je „Sunoku“ odobrenje za kupovinu Hellenic sugar-a, pored prodaje jedne šećerane, uslovila i „dostavljanjem sadržinski unapred definisanih šestomesečnih izveštaja“, s tim da ta obaveza traje do momenta ukidanja carinskih i drugih dažbina koje se plaćaju pri uvozu šećera u Srbiju.

    Kompanija „Sunoko“ je najveći proizvođač i izvoznik šećera u Srbiji, gde poseduje šećerane u Vrbasu, Pećincima, Kovačici i Baču.

    Grčka vlada je raspisala tender za prodaju 82,33 odsto akcija državne kompanije Hellenic sugar, koja osim pet fabrika u Grčkoj, od kojih su tri aktivne, ima i dve šećerane u Srbiji – „Šajkašku“ i „Crvenku“.

    Prema proceni Komisije za zaštitu konkurencije tržišni udeo „Sunoka“ u odnosu na ukupni nominalni kapacitet prerade šećerne repe svih učesnika na tržištu proizvodnje šećera u Srbiji bio bi sveden na oko 65 odsto ukoliko bi, posle preuzimanja Helenic sugara, bila prodata šećerana „Šajkaška“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE