Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bajatović: Italijani zainteresovani za Agroživ

    Kompanija Agroživ mogla bi uskoro da dobije novog strateškog partnera, najvećeg proizvođača mesa u Italiji , izjavio je direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

    Godišnji promet italijanske firme je preko milijardu evra.

    „Srbijagas, kao sto stopostotni vlasnik Agroživa, neće dozvoliti da ta kompanija, posle godinu i po uspešnog održavanja proizvodnje, sada, pod pristiskom određenih lobija, ostane bez mogućnosti da uđe u investicioni ciklus“, rekao je Bajatović.

    Bajatović je istakao da će, zajedno sa rukovodstvom te kompanije, „stvari dovesti u red“, a da se pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom Agroživa očekuju za dve do tri nedelje.

    Agroživ je 2010. godine zbog velikih dugova postao vlasništvo Srbijagasa. Pre toga poslovao je sa tridesetak povezanih i zavisnih društava, u kojima su bili svi potrebni proizvodni kapaciteti.

    Posle pokretanja stečajnog postupka Agroživ je, na osnovu zaključenih ugovora o zakupu sa stečajnim upravnicima, nastavio korišćenje proizvodnih kapaciteta koji su ostali u vlasništvu društava u stečaju.

    Najavljena prodaja dela stečajne imovine zavisnih preduzeća, najpre Živinoplusa, u čijem sastavu je više farmi, inkubator i reprocentar, pretila je Agroživu da ostane bez najvažnije karike u proizvodnom procesu, pa je Vlada Srbija odložila prodaju.

    Očekuje se da će nakon pronalaženja strateškog partnera za Agroživ i imovina svih zavisnih preduzeća biti uključena u imovinu te kompanije.

    U Agroživu u Žitištu trenutno je zaposleno oko 1.300 radnika. Prošle godina kompanija je imala prihod od oko 50 miliona evra, dvostruko više nego u 2011. godini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE