Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mihajlović: Država neće prodavati EPS

    Elektroprivreda Srbije treba da bude spremna za tržište i državi nije cilj da proda EPS već da ga učini efikasnijim, rekla je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović i najavila povećanje cena struje za kraj grejne sezone.

    Država neće prodavati EPS, struja poskupljuje krajem grejne sezone, a za besplatnu energiju za socijalno ugrožene građane država će izdvojiti 35 do 40 miliona evra, rekla je Mihajlović.

    "Ja sam ranije najavila da neće biti poskupljenja struje i gasa dok ne budu završene socijalne karte i vidimo ko su najugroženiji", rekla ja Mihajlović gostujući u Dnevniku RTS.

    Ministarka je naglasila da je poskupljenje struje način da se liberalizuje tržište energenata u Srbiji, kao i da se javna preduzeća učine konkurentnijim na tržištu.

    Mihajlović je objasnila da je zakonom tačno određeno ko su energetski ugroženi građani i da je tačno određeno po broju članova domaćinstva i prihodima, na koliko struje i gasa ko ima pravo.

    "Takvih porodica u Srbiji ima 340.000 i to će državu koštati oko 35 do 40 miliona evra, zavisno od cene električne energije, a kako se cena bude povećavala to će biti i više", objasnila je ministarka energetike.

    Morali smo to da uradimo, socijalne karte imaju sve države, pa tako treba da imamo i mi, i sada možemo da se bavimo javnim preduzećima, dodala je Mihajlović.

    Prema njenim rečima, država je počela da pravi uslove za izlazak Elektroprivrede Srbije iz krize, i otpis kamata na dugove za struje je jedna od mera, kao i reprogram tog duga.

    "Računi moraju da se izmire ili ćemo imati isključenja struje", naglasila je ministarka i ukazala da dugovi za struju mogu da se plaćaju i na rate.

    Država će staviti tačku na dugovanja građana i privrede, koja iznose oko milijardu evra jer elektroenergetski sistem to ne može više da izdrži, rekla je Mihajlović.

    Ministarka energetike je rekla da EPS mora da bude spreman za otvaranje tržišta električne energije i da državi nije cilj da proda EPS, već da hoće da ga učini efikasnijim.

    Kako je rekla Mihajlović, oni koji se greju na struju treba da plaćaju i veću cenu i da će tarifne sisteme odrediti Agencija za energetiku koja je po zakonu za to zadužena.

    Na pitanje kada bi moglo da se očekuje povećanje cena električne energije, ona je odgovorila da će se to desiti krajem grejne sezone i najavila da će se osnovati i budžetski fond za energetsku efikasnost.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE