Da li će gas spasti Kipar?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Da li će gas spasti Kipar?

  Kipar poseduje ogromno nalazište gasa koje je pronađeno nedavno u dubinama Sredozemnog mora, čija se vrednost procenjuje na 600 milijardi evra.

  Ovoj zemlji, pogođeno dužničkom krizom, hitno je potrebna pomoć od 17 milijardi evra kako bi popunila rupu u budžetu i sprečila sunovrat banaka.

  Američka naftna kompanija Noble je pre nešto više od godinu dana pronašla pod morskim dubinama Kipra ogromno nalazište gasa, nazvavši ga Afrodita. Međutim, međunarodne finasijske instucije smatraju da je veoma rizično to potencijalno bogatstvo uzimati kao zalog za garanciju preko potrebnih kiparskih pozajmica, preneo je RFI.

  Jedan od razloga je taj što količina rezavi gasa još nije poznata. Rezultati analiza koje se vrše na ogromnim dubinama biće poznati tek na jesen kada će se dobiti i odgovor da li je ovo nalazište isplativo u komercijalnom smislu. Osim toga, „Afrodita“ nosi sa sobom političke rizike, jer se Turska protivi kiparskoj eksploataciji gasa u vodama koje delimično smatra sopstvenim vlasništvom.

  Dodatni problem predstavlja i to što bi do prve eksploatacije gasa moglo proći i 10 godina jer, ukoliko Turska ne dozvoli prolazak gasovoda preko svoje teritorije, morali bi se tražiti alternativni transportni putevi.

  Sredinom prošle nedelje, međutim, generalni direktor za Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) ocenio je da bi se u budućim pregovorima za spas Kipra mogla uzeti u obzir potencijalna proizvodnja kiparskog gasa.

  U svakom slučaju, treba biti fleksibilan jer je potrebno što brže reagovati kako se ne bi dozvolilo širenje posledica kiparske krize po čitavoj evroj zoni, koja jedva uspeva da se konsoliduje.

  Francuska kompanija Total i italijanska Eni su se početkom godine pridružile istraživanjima u kiparskim vodama uprkos turskom negodovanju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE