Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Započet projekat postrojenja na biomasu u

    Subotička toplana započela je projekat izgradnje postrojenja na biomasu i u toku je izrada studije izvodljivosti koja treba da pokaže sve prednosti i nedostatke takvog jednog postrojenja, najavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća "Subotička toplana" Pero Rikić.

    On je na radionici "Biomasa i mogućnost primene u kogenerativnim postrojenjima", ocenio kao odlične prve pokazatelje te studije, odnosno da je izvođenje jednog takvog postrojenja opravdano.

    "Biomasa, koje ima u velikim količinama u regiji, koristila bi se kao energent, naročito biomasa poljoprivrednog porekla. Njenim korišćenjem mi bismo proizvodili zelenu energiju, i to električnu i toplotnu energiju za naše korisnike usluga", rekao je Rikić novinarima na pomenutom skupu.

    Uvođenje biomase sprovodi se na inicijativu i uz podršku Nemačke razvojne banke KfW.

    Kako je rečeno na istom skupu, biomasa čini 60 odsto ukupnog potencijala obnovljivih izvora energije u zemlji.

    Postrojenje koje bi se gradilo u Subotici, imalo bi procenat efikasnosti od 31 odsto u proizvodnji električne energije i 85 odsto u proizvodnji toplotne energije, što bi, kako je rečeno na skupu, u kombinaciji sa očuvanjem životne okoline i nižom cenom toplotne energije, Subotičku toplanu činilo "socijalno-odgovornom" kompanijom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE