Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umesto pretplate plaćaćemo porez na RTS?

    Umesto pretplate, kao do sada, građani Srbije bi ubuduće za gledanje Radio-televizije Srbije mogli da plaćaju porez. Iako ova mera još uvek nije uvedena, najverovatnije je da će ova finansijska obaveza biti “razrezivana” na osnovu vlasništva nad nekretninama.

    Profesor na Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijske strategije Rade Veljanovski je, umesto dosadašnje pretplate, kao način za stabilno finansiranje RTS-a naveo plaćanje poreza.

    – Radna grupa trenutno razmatra mehanizme kojima bi se problem održavanja i funkcionisanja Javnog servisa rešio finansiranjem kroz poreski sistem. Ideja je da ubuduće osnov bude vlasništvo nad nekretninama. Po tom osnovu se podrazumeva da građani Srbije, koji su poreski obveznici, mogu da primaju radio i televizijski program. Umesto dosadašnjeg načina, plaćanje će ići kroz poreski sistem, ali još ne znamo kako. To je načelna ideja i sa ministarstvima tražimo način da se to reši, pošto bi, za razliku od poreza na godišnjem, ovaj porez trebalo da se plaća na mesečnom nivou – objasnio je Veljanovski.

    Sa druge strane, predsednik Upravnog odbora nevladine organizacije “Ujedinjeni televizijski eksperti” Aleksandar Vlajković kaže da je ova ideja “najblaže rečeno, veoma loša”.

    – Ta metoda bi možda imala smisla u nekim drugim vremenima, ali ne sada i ovde. Pa, zar treba ljudima da ulaze u kuće, popisuju stvari i prodaju nameštaj, frižidere i šporete, zato što ne plaćaju ovakav RTS, koji po programu koji emituje nije Javni servis i nejasno je po kojem je osnovu uopšte dobio pravo da naplaćuje pretplatu – kaže Vlajković.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE