Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU ograničila bonuse bankarima

    Visoki zvaničnici EU dogovorili su se da uvedu strogo ograničenje visine bonusa – godišnjeg nagradnog dodatka na platu bankara, smatrajući da ih je i trka za zaradom podstakla na rizično ponašanje koje je 2008. godine izazvalo svetsku finansijsku krizu.

    Ograničenje je u okviru paketa novih finansijskih propisa medju kojima je obaveza banaka da povećaju kapitalne rezerve, čime bi se sperčilo da banke gubitke prebacuju poreskim obveznicima.

    Najviši bonus bankara biće ograničen na visinu njihove jedne godišnje plate, ali moćiće da dostigne i dve godišnje plate ako tako odluči većina akcionara, rekao je glavni pregovarač Evropskog parlamenta Otmar Karas.

    Granica visine bonusa sada ne postoji, te bankari i trgovci mogu da, kao bonus, na kraju godine dobiju i po nekoliko svojih godišnjih plata.

    Evropska javnost je izrazila duboko nezadovoljstvo zbog toga što su direktorima banaka koje su u vreme krize dobile ogromnu ispomoć od države, dati i bonusi, kao da su te banke radile najurednije.

    Očekivalo se da će propis o kapitalnim rezervama, takozvani "Bazel III", biti prihvaćen, ali je pitanje bonusa bilo teže rešiti. Dogovor je tek prošle noći u Briselu, posle osmočasovnih pregovora zvaničnika EU, Evropske komisije i predstavnika vlada 27 zemalja.

    "Ova popravka propisa o bankarstvu EU osiguraće da banke ubuduće imaju dovoljno kapitala, kako u pogledu kvaliteta, tako i kvantiteta, da izdrže udarce", rekao je predsedavajući ministar finansija Irske, Majkl Nunan.

    Pojedini propisi se još razradjuju ali se očekuje da će odobrenje parlamenta i šefova država biti formalnost i da će paket stupiti na snagu 2014. godine.

    Privremeni dogovor podrazumeva obavezno ograničenje bonusa i za direktore ogranaka evropskih banaka u inostranstvu, čime je naročito pogodjena Velika Britanija.

    Vodeće svetske ekonomije, medju kojima i SAD, obećale su prihvatanje propisa "Bazel III" što je pokušaj da se spreči još jedna finansijska kriza, kakvu je 2008. izazvao bankrot svetskog giganta investicionih finansija, američke korporacije Lehman Brothers.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE