Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podstaći i druge trgovinske lance da dođu u Srbiju

    Ako hrvatski Agrokor kupi Mercator, u Srbiji će dva velika trgovinska lanca držati skoro dve trećine tržišta, što prema važećim propisima nije protivzakonito, ali država treba da podstiče dolazak drugih velikih trgovaca kako bi unapredili konkurenciju, izjavio je Tanjugu državni sekretar u Ministarstvu trgovine Dragovan Milićević.

    On je objasnio da oko 37 odsto tržišta maloprodaje u Srbiji drži belgijski trgovinski lanac Delhaize koji je kupio Maksi, C-market i Pekabetu, drugi je Mercator, a treći Agrokor koji posluje kroz Idea trgovine. Spajanjem Mercatora i Idee dobićemo još jedan veliki trgovinski lanac koji će imati oko 36 odsto i sa Delhaize-om držaće više od 70 odsto tržišta maloprodaje, istakao je Milićević.

    Prema postojećem antimonopolskom zakonu, iako budu imali do 80 odsto tržišta neće biti monopolisti, jer je, prema našem zakonu, 40 odsto je gornja granica da bi neko bio proglašen monopolistom, ali će morati da traže dozvolu antimonopolske komisije, naveo je on.

    "Ukrupnjavanje trgovinskih lanaca je svetski trend i to ni jedna država na svetu ne može da zabrani. Može samo da kontroliše određenim antimonopolskim zakonodavstvom i metodologijom kako se monopoli definišu i šta može uticati na pojačanu koncentraciju u smislu narušavanja postojeće tržišne strukture", mišljenja je Milićević.

    Prema njegovim rečima, država može i treba da radi na pospešivanju dolaska drugih trgovinskih lanaca u cilju povećanja konkurencije, jer mora da se nađe odgovor na ukrupnjavanje.

    Ne možete zabraniti tako nešto, jer postojeći zakon to dozvoljava na tržištu Srbije, ali možete raditi na unapređenju konkurencije koja je ukrupnjavanjem smanjena podstičući dolazak nekoliko većih trgovinskih lanaca, koji bi bili na nekinačin pandan ovoj akviziciji, dodao je Milićević.

    On je napomenuo da oko 85 odsto tržišta maloprodaje u Srbiji čiji je godišnji potencijal oko tri milijarde evra, drži oko trideset lanaca, ali da je najveći procenat kod pet, šest najvećih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE