Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste broj obolelih od malignih bolesti

    U Srbiji se godišnje u proseku dijagnostikuje više od 33.000 novih slučajeva obolelih od nekog malignog tumora, a oko 21.000 ljudi umre od te bolesti, saopšteno je iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

    U Beogradu se godišnje otkrije oko 8.000 novoobolelih, a od raka umre više od 4.600 muškaraca i žena, navodi se u saopštenju povodom obeležavanja meseca marta – nacionalnog meseca za borbu protiv raka.

    Kako se navodi, u toku poslednjih deset godina broj obolelih od malignih tumora u Beogradu porastao za 16 odsto.

    "Prosečna starost obolelih žena je oko 60 godina, kod muškaraca nešto više od 63 godine, polovina svih obolelih u Beogradu je starosti od 20 do 64 godine, a više od 80 odsto su stariji od 50 godina", navodi se u saopštenju.

    Kod žena se najčešće dijagnostikuju maligni tumori dojke, zatim, debelog creva, grlića materice i pluća, dok muškarci najčešće boluju od malignih tumora pluća, debelog creva, prostate, mokraćne bešike i želuca.

    To su istovremeno vodeće lokalizacije i kod umrlih od malignih tumora u Beogradu, navodi se u saopštenju i dodaje da se podaci o najčešćim lokalizacijama kod obolelih i umrlih od raka kod oba pola u Beogradu i Srbiji ne razlikuju.

    "Iako se Srbija po učestalosti oboljevanja od svih lokalizacija malignih tumora nalazi u procenjenom srednjem rangu vrednosti za zemlje Evrope, kada je u pitanju rak grlića materice smo na vodećem mestu u Evropi", navodi se u saopštenju.

    Prema vrednostima stopa smrtnosti, kako se istoče, "nalazimo u nezavidnom položaju – u grupi zemalja Evrope sa visokim stopama smrtnosti od svih lokalizacija malignih tumora, kao i raka debelog creva, dojke i grlića materice".

    Stručnjaci smatraju da "oko dve trećine svih malignih tumora nastaje pod uticajem faktora rizika na koje se može delovati, što pruža dovoljno prostora i mogućnosti za prevenciju – borbu protiv ovih bolesti".

    Najbolji način borbe sprečavanje nastanka bolesti je izbegavanje uticaja poznatih faktora rizika "koji su zapravo rezultat savremenog načina života" – pušenje, nepravilna ishrana, gojaznost, fizička neaktivnost i konzumiranje alkohola.

    S obzirom na to da sprečavanje nastanka bolesti nije uvek moguće, veliki značaj imaju mere ranog otkrivanja bolesti što se obezbeđuje redovnim odlascima na takozvane preventivne preglede. Rano otkrivanje bolesti i započinjanje lečenja omogućava uspešnost lečenja malignih tumora, povećanje kvaliteta života i produženje života obolele osobe.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE