Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Uvodi se novi način prodaje regresiranog goriva?

    Ministrastvo poljoprivrede i Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS) razmotriće mogućnost uvođenja novog načina prodaje regresiranog goriva kako bi poljoprivrednici mogli da ga kupe na bilo kojoj licenciranoj benzinskoj stanici u zemlji, saopštio je UNKS.

    To je dogovoreno na sastanku u Ministarstvu povodom inicijative UNKS-a da se poljoprivrednicima omogući da, umesto samo na benzinskim stanicama jednog distributera, regresirano gorivo mogu da kupuju na svih 1.280 benzinskih stanica u Srbiji.

    U Ministarstvu poljoprivrede, članovima Upravnog odbora UNKS-a predočeni su uslovi koje mora da zadovolji eventualni novi model prodaje regresiranog goriva za prolećne poljoprivredne radove.

    Pomoćnik ministra Miloš Milovanović je istakao da bi novi način prodaje regresiranog goriva trebalo, u prvom redu, da obezbedi povoljnu cenu dizel goriva za poljoprivrednike i dostupnost na što većem broju prodajnih mesta.

    Način prodaje goriva isključivo preko mreže jednog distributera, kako je u dva navrata urađeno 2012. godine, stvorio je velike probleme i poljoprivrednicima i vlasnicima ostalih oko 70% benzinskih stanica u Srbiji.

    "Izazvan je takođe poremećaj u ukupnom snabdevanju tržišta, u prvom redu dizelom D2, jer više od mesec dana to gorivo su i drugi korisnici gotovo isključivo mogli da kupe na benzinskim stanicama distributera za prodaju goriva poljoprivrednicima, čime su ozbiljno povređena pravila propisana Zakonom o zaštiti konkurencije", piše u saopštenju.

    Ova pravila su, prema oceni UNKS-a, narušena i samim Javnim pozivom za izbor ovlašćenog distributera.

    Predstavnici Udruženja su obavestili Ministarstvo poljoprivrede da se, uz retke izuzetke, dizel D2 trenutno može kupiti samo na benzinskim stanicama NIS-a i izrazili nadu da će "ova svojevrsna zloupotreba statusa jedinog proizvođača dizela D2, biti prevaziđena do početka prolećnih poljoprivrednih radova", navedeno je u saopštenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE