Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Porodilišta u pojedinim okruzima čekaju BSG vakcinu

    U porodilištima u Valjevu, Jagodini i Pirotu već više od mesec dana nema BSG vakcina, a iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović- Batut" poručuju da prve isporuke mogu da se očekuju ove i naredne sedmice.

    Direktor Opšte bolnice Jagodina dr Darko Miletić rekao je Tanjugu da u njihovom porodilištu ove vakcine nema već mesec dana, ali da to nije problem samo u njihovoj zdravstvenoj ustanovi već u celoj Srbiji i da je došlo do zastoja u nabavci.

    "U našem porodilištu se mesečno rodi 60 do 70 beba, što znači da toliko novoređenčadi nije vakcinisano. Čim stigne vakcina, roditelji će biti pozivani da dovedu bebe", rekao je Miletić.

    "Od početka godine, u Zdravstveni centar u Valjevu nije stigla ni jedna BSG vakcina i još nemamo zvaničnu informaciju kada bi prva isporuka mogla da se očekuje", izjavila je Tanjugu direktorka Neonatologije dr Marija Mladenović.

    Ističući da je ta služba potpuno spremna da sprovede vanrednu imunizaciju, ona je dodala da su majkama nevakcinisanih beba savetovali da ih ne izvode iz kuće i da ih čuvaju od kontakta sa akutnim i hroničnim bolesnicima.

    Sa nedostatkom BSG vakcina se, kako javljaju mediji, suočava i Zdravstveni centar Pirot.

    Na osnovu podataka kojima raspolaže Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", nestašica ovih vakcina evidentirana je u pojedinim okruzima. Institut Batut je, nakon što je u utorak dobio sertifikat serije vakcina, dostavio plan raspodele ove vakcine Institutu za virusologiju Torlak.

    "Nakon sprovođenja distribucije potrebnih količina vakcina za prvi kvartal 2013. godine, koja je u nadležnosti Instituta Torlak, za očekivati je da će tokom ove i naredne nedelje vakcina biti dostupna u svim porodilištima", ističe se u saopštenju.

    BSG vakcina protiv tuberkuloze, daje se bebama u porodilištima, neposredno po rođenju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE