Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Naknada za obnovljive izvore energije na računima za mart

    Elektroprivreda Srbije (EPS) najavila je da će od martovskog računa naplaćivati posebnu naknadu za subvencionisanu struju iz obnovljivih izvora energije u iznosu od 4,4 pare po kilovat satu.

    Direktor za distribuciju električne energije u EPS Dejan Vasić kazao je da će prosečan račun za struju u Srbiji od oko 400 kilovatsati biti veći za oko 16 dinara. On je objasnio da EPS ne povećava cenu struje koju naplaćuje već da se radi o posebnoj naknadi koja se naplaćuje prema uredbi o povlašćenom otkupu struje iz obnovljivih izvora energije i da će taj iznos biti iskazan kao posebna stavka na računima za struju.

    "Sav novac od naknade ići će na poseban račun", kazao je Vasić navodeći da će se sa tog računa plaćati struja iz obnovljvih izvora enregije otkupljena od povlašćenih proizvođača po subvencionisanim cenama, takozvanim fid-in (feed-in) tarifama.

    Pomoćnik ministra energetike Srbije Dejan Trifunović kazao je da se u ovoj godini očekuje prikupljanje do 10 miliona evra od naknadne za obnovljive izvore energije.

    "Sav novac koji ne bude potrošen za otkup struje iz obnovljvih izvora energije u 2013. godini, biće prebačen na račun za narednu godinu", kazao je Trifunović i dodao da će svake godine biti određivan iznos naknade.

    Prema njegovim rečima, taj iznos će se povećavati sa rastom proizodnje struje iz obnovljivih izvora energije i očekuje se da će 2020. godine biti potrebno oko 220 miliona evra.

    "Procena je da će se 2020. godine plaćati u proseku 400 dinara po računu za struju iz obnovljivih izvora energije", kazao je Trifunović.

    On je podsetio da je Srbija preuzela obavezu da do 2020. godine poveća udeo energije iz obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji sa 21,2 na 27%. Najveći deo te obaveze biće ispunjen povećanjem proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije, kazao je Trifunović i dodoa da je do 2020. godine potrebno izgraditi 1.092 megavata novih kapaciteta za proizvodnju strje da se dostigne taj cilj.

    Trifunović je dodao da će za to biti potrebna ulaganja od dve milijarde evra u narednih sedam godina i da već sada postoji veliki broj zainteresovanih investitora.

    Trenutno se struja po povlašćenim cenama otkupljuje iz 37 objekata ukupne snage oko 50 megavata. Prema Nacionalnom akcionom planu za obnovljive izvore energije u Srbiji bi 2020. trebalo da u pogonu budu objekti snage 500 megavata za proizvodnju struje iz vetra, 438 megavata mini hidroelektrana, 100 megavata elektrana na biomasu, 30 megavata na biogas, po 10 megavata na deponijski gas i sunčevu energiju, tri megavata za elektrane na otpad i jedan megavat na geotermalnu energiju.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE