Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otrovi prete našoj poljoprivredi

    Otkrivanje 60 tona jabuka iz Srbije, sa previsokim nivoom pesticida, koje su isporučene na tržište Rusije, kako upozoravaju stručnjaci, moglo bi da ima veoma ozbiljne posledice. To bi moglo da „pokvari“ pozicije koje su naši proizvođači i izvoznici voća stekli na ovom zahtevnom tržištu.

    Ruska Služba za kontrolu poljoprivrednih proizvoda „Roseljhoznadzor“ je utvrdila povećan nivo pesticida u kontingentu iz Srbije.

    – I ovaj slučaj nas vraća na početak priče, odnosno da kod nas još nema adekvatnog sistema kontrole i monitoringa, odnosno, nema preventivnih mera u proizvodnji i prodaji svih poljoprivrednih proizvoda – ističe Ratko Vukićević, predsednik Udruženja „Plodovi Srbije“. – Umesto sadašnjeg haotičnog „sistema“, država bi trebalo da uspostavi valjan sistem kontrole, siguran, pouzdan, a, što je najvažnije, i pravovremen. Ne bi tu moralo mnogo da se izmišlja. Sve razvijene zemlje imaju takav sistem, dovoljno je da primenimo njihova iskustva.

    Srbija je, inače, u sezoni 2012-2013. godine, kako su izračunali statističari, u Rusiju izvezla 49 odsto manje jabuka u poređenju sa istim periodom 2011. godine.

    Do sada je, naime, izvezeno 16,4 hiljada tona, tako da je, kada se pogledaju rezultati u poslednjih pet meseci, Srbija zauzela tek peto mesto među zemljama izvoznicama jabuka u Rusiju. Prethodne godine Srbija je zauzimala četvrto mesto, a isporuke, od jula do novembra 2011. godine, dostigle su 32 hiljade tona.

    – Ovo bi moglo da izazove užasno veliku štetu, tim pre što je na tržištu Rusije konkurencija izuzetno jaka.

    Moguće je da iza ovog stoji upravo konkurencija, koja je „podmetnula“ jabuke, odnosno, da je u pitanju neki reeksport, ali, to se, upravo zbog nepostojanja strogog sistema kontrole u Srbiji, ne može tačno utvrditi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE