Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    KBF: Neka privrednici naprave zakon i predaju ga Vladi

    Danas je otvoren jubilarni, 20. po redu Kopaonik biznis forum, a otvarajući forum predsednik saveta ekonomista Srbije, Aleksandar Vlahović rekao je da ne postoji univerzalni ekonomski recept za izlazak is krize za svaku pojedinačnu zemlju, već rešenje zavisi od strukture ekonomije svake zemlje ponaosob.

    Vlada je hrabro krenula u proces fiskalne konsolidacije čime je, kako je kazao, sprečen potencijalni bankrot zemlje.

    On je takođe rekao da je dobro što je vlada "napustila" politiku podsticanja rasta privrede preko potrošnje, ukazujući da je važno da se definišu sektorske politike i aktiviraju resursi poput poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike i infrastruktura. To je kako je naveo, osnova za reindustrijalizaciju koja je treba da ima zdravu privredu. On je naglasio da nedostaje kontinuitet reformi navodeći da bi trebalo podsticati ekonomsku aktivnost.

    "Izlaz iz krize ne može se tražiti u državnom preduzetništvu i neophodno je da se sporovede reforma javnog sektora", rekao je Vlahović.

    MInistar finansija i privrede Mlađan Dinkić pozvao je privrednike da sami izrade predloge zakona sa čijom privredom imaju problema u praksi i da ih zatim predlože Vladi.

    DInkić je, u uvodnom izlaganju na Kopaonik biznis forumu, kao primer naveo Zakon o planiranju i izgradnji, ističući da će privrednici, ukoliko budu čekali da Vlada napravi dobar zakon, na to dugo cekati.

    "Neka se privrednici organizuju i neka naprave zakon i zatim neka ga predaju Vladi po sistemu 'ključ u ruke'", rekao je Dinkić.

    Obraćajući se učesnicima ekonomskog foruma na Kopaoniku, srpski premijer Ivica Dačić je kazao da je Srbija najveća zemlja regiona i da ima najveći ekonomski potencijal, a da bi nestabilna Srbija – čiji je narod ponižen – mogla da bude faktor nestabilnosti.

    Dačić je rekao da od Foruma – očekuje predloge i rešenja.

    "Mi smo pre 20, 30 godina bili sinonim za uspesnu zemlju, danas smo u objektivnom zaostajanju… Ako izgubimo i ovu priliku, dugo decenija ćemo da lečimo rane koje će ostajati generacijama iza nas – a i oni zaslužuju da žive kao sav normalan svet", dodao je.

    Kad je reč o temi ovogodišnjeg, jubilarnog 20. Foruma, Dačić je istakao da reindustrijalizacija ne može da se desi spontano, da je vodi "samo nevidljiva ruka tržišta, već je potrebna i vidljiva ruka države".

     

    Jubilarni 20. "srpski Davos" okupiće više od 500 učesnika, među kojima su predstavnici Vlade Srbije, privrednici, bankari, ekonomisti, strane diplomate i čelni ljudi kancelarija međunarodnih finansijskih institucija u Srbiji.

    Prvog dana skupa biće reči o ulozi industrijskog sektora, stranim investicijama i ekonomskom oporavku zemlje. U radu će učestvovati ambasadori zemalja EU predvođeni šefom delegacije EU u Srbiji Vensanom Dežerom, i ambasador SAD Majkl Kirbi.

    Drugog dana skupa na Kopaoniku, govoriće se o makroekonomskoj politici, energetici i preduzetništvu, a među najavljenim učesnicima su guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, ministarka energetike Zorana Mihajlović, kao i predstavnici Svetske banke u Srbiji, Međunarodnog monetarnog fonda, stranih banaka, Fiskalnog saveta Srbije.

    Završnog, trećeg dana foruma, glavne teme će biti poljoprivredna i prehrambena industrija, regionalni razvoj, a između ostalih, učešće će uzeti ministri poljoprivrede i regionalnog razvoja Goran Knežević i Verica Kalanović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE