Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nekategorizovano
    autor

    Prestanak pušenja pomaže srcu čak i uz višak kilograma

    Prestanak pušenja pomaže srcu, čak i uz dobijanje nekoliko kilograma na težini, jer smanjuje šanse za srčani ili moždani udar, pokazalo je međunarodno istraživanje.

    Dugoročne koristi prestanka pušenja za kardiovaskularni sisitem već su odavno utvrđene ali naučnici, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of the American Medical Association, kažu da je do sada bilo nejasno kakav je učinak dobijanja nekoliko kilograma koji prate prestanak pušenja na zdravlje srca i krvnih sudova.

    "Dobijanje na težini stvar je koja brine pušače koji razmišljaju o prestanku pušenja i ne radi se samo o estetskom pitanju", kaže Kerol Kler sa univerziteta Lozane u Švajcarskoj i Massachusetts General Hospital u Bostonu.

    "Prekomerna težina i gojaznost rizični su faktori za srčane bolesti i postojala su strahovanja da će kod ljudi koji su već izloženi riziku kardiovaskularnih bolesti dobijanje na težini nakon prestanka pušenja poništiti ili smanjiti koristi od prestanka pušenja".

    Rad srca pušača i druge funkcije u telu ubrzane su nikotinom što može dovesti do potrošnje nešto više kalorija nego kod nepušača pa prestanak pušenja dovodi do usporavanja njihovog metabolizma. Osobe koje su nedavno ostavile cigaretei kompenzuju manjak nikotina 'grickalicama' i stoga dobijaju na težini.

    Tim naučnika analizirao je podatke iz dugoročnog istraživanja koje je obuhvatilo 3.251 osobu koja je svake četiri godine davala podatke o zdravstvenom stanju tokom 27 godina. Na početku istraživanja nešto manje od trećine učesnika su bili pušači. U tom razdoblju 631 osoba je pretrpela srčani ili moždani udar, razvila srčane tegobe ili neki drugi tip kardiovaskularnih bolesti.

    Verovatnost srčanih problema bila je upola manja kod osoba koje su prestale da puše bez obzira na to jesu li prestali nedavno ili pre dužeg vremena.

    Osobe koje su ostavile cigarete prosečno su dobile 2,7 do 3,6 kilograma na težini, ali se to ni na koji način nije odrazilo na stanje kardiovaskularnog sistema.

    Stručnjaci ističu da uklanjanje nikotina, koji inače smanjuje apetit, rezultira pojačanom potrebom za hranom ali preporučuju da se unosi zdravija niskokalorična hrana s malim udelom masnoća. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE